8 Μαΐου 2025

Πώς να αντιμετωπίσετε τη συνεχή αναζήτηση προσοχής από το παιδί σας”

Τελευταία Άρθρα

Πατέρας: Πώς να δημιουργήσετε σύνδεση με το μωρό σας

Δημιουργώντας έναν δεσμό με το μωρό σας είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να ενισχύσετε τη σωματική και ψυχική υγεία του. Ανεξαρτήτως αν είστε ένας νέος πατέρα

Νέα Από το Α έως το Ω: Μία Ενημερωτική Συνάντηση για Γονείς με Επίκεντρο τη Βία των Ανηλίκων

Ο 9ος κύκλος των Ακαδημιών Γονέων «Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς» ξεκινά και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για γονείς να ενημερωθούν και να συ

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ιώσεις

Παιδιά: Αντιμετωπίζοντας τις ιώσεις Για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ιώσεις, είναι σημαντικό να λάβουμε μερικά μέτρα προφύλαξης και να ακολουθήσου

Ανακαλύψτε τις φυλές σκύλων που αντέχουν και αγαπούν το κρύο

Σκύλοι που αγαπούν το κρύο: Μια εισαγωγή Η Ελλάδα είναι γνωστή για το εύκρατο κλίμα της, με ήπιους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Ωστόσο, αν ζείτε σε ένα μ

Αυθεντικότητα και ανανέωση: Η γενιά Ζ επιλέγει την επιστροφή στις παραδοσιακές γνωριμίες

Οι νεαροί της γενιάς Ζ (Gen Z) αναζητούν νέα νόημα και ευκολία στις ερωτικές και συναισθηματικές τους σχέσεις, αποφεύγοντας τις ψηφιακές γνωριμίες και τις εφ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες συμπεριφορές που παρατηρούνται σε μικρά παιδιά. Να προσπαθούν δηλαδή να τραβήξουν την προσοχή της μαμάς ή του μπαμπά τους με τον οποιοδήποτε τρόπο. Κάποιες φορές μπορεί να είναι κάπως χαριτωμένο, κάποιες φορές ωστόσο χρειάζεται την προσοχή σας ως γονείς, αφού μπορεί να φτάνει στην υπερβολή. Πώς θα ξεχωρίσετε αυτή τη συμπεριφορά και το σημαντικότερο πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Γιατί θέλει να τραβήξει την προσοχή σας:
Το παιδί ξεκινά να υιοθετεί μία συμπεριφορά που αναζητά την προσοχή της μαμάς ή του μπαμπά του όταν θέλει να λάβει περισσότερη φροντίδα από εκείνη που ήδη του παρέχεται. Είναι σαν μία μορφή συναισθηματικής εξάρτησης από τους γονείς του. Τι μπορεί να θέλει να κερδίσει; Μία ματιά, ένα μπράβο, ένα χάδι, μία αγκαλιά, λίγη στοργή. Όταν το παιδί αισθάνεται όμως πως δεν λαμβάνει την προσοχή που επιθυμεί ό,τι και να κάνει, ενδέχεται μελλοντικά να υιοθετήσει μία πιο τοξική συμπεριφορά προς τους γονείς του.

Τι μπορεί να προκαλέσει αυτή τη συμπεριφορά:
Όταν τα παιδιά ξεκινούν να αναζητούν περισσότερη προσοχή από τους γονείς τους, αυτομάτως σημαίνει πως επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερη σύνδεση μαζί τους. Η αναζήτηση προσοχής μοιάζει με εκείνη που έχουν τα βρέφη. Ένα μωρό μπορεί να κλαίει, να γκρινιάζει, να ταράζεται ή να κινείται προς τη μαμά ή τον μπαμπά του επειδή αναζητά εγγύτητα. Όταν το μωρό λαμβάνει μία θετική ανταπόκριση σε αυτή την ανάγκη του, αναπτύσσει μια ασφαλή προσκόλληση προς τους γονείς του. Αντιθέτως, τα βρέφη των οποίων οι συναισθηματικές ανάγκες δεν ικανοποιούνται έχουν τάση να αναζητούν συνεχώς την προσοχή και την επιβεβαίωση των γονιών τους.

Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα:
Εάν το παιδί σας αναζητά συνεχώς την προσοχή σας, μπορεί να εκδηλώνει εκρήξεις, να κλαίει εύκολα, να είναι παρατηρητικό ή να προκαλεί συνεχώς προβλήματα για να προσελκύσει την προσοχή σας.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

1. Μην αγνοείτε το παιδί: Μην αγνοήσετε το παιδί και μην το κατηγορήσετε για την συμπεριφορά του. Απλά προσπαθήστε να του δείξετε ότι είστε εκεί για να του δώσετε την προσοχή που χρειάζεται.

2. Μιλήστε του: Εξηγήστε του γιατί η συμπεριφορά του δεν είναι ευγενική και ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια αντί να αντιδρά με άσχημο τρόπο.

3. Βοηθήστε το να κατανοήσει το πρόβλημα: Εάν δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ψάχνει συνεχώς την προσοχή σας, βοηθήστε το να το καταλάβει αναρωτώντας τις προηγούμενες εμπειρίες του ή εάν την προηγούμενη εβδομάδα αφιερώσατε αρκετό χρόνο σε αυτό.

4. Κάντε ένα πλάνο: Αναλογιστείτε το πόσο χρόνο αφιερώνετε στο παιδί σας και προσπαθήστε να του εξηγήσετε πότε μπορεί να έχει την προσοχή σας.

5. Αντιμετωπίστε την προβληματική συμπεριφορά: Εάν η συνεχής αναζήτηση προσοχής συνεχίζεται και δεν υπάρχει βελτίωση, είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από έναν παιδοψυχολόγο για να το αντιμετωπίσετε κατάλληλα.

Συμπέρασμα:
Αλλάξτε τη συμπεριφορά ενός παιδιού απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιμονή. Πρέπει να επιδείξετε κατανόηση και να μην εγκαταλείπετε εύκολα. Βάλτε πάντα την ευημερία του παιδιού σας σε πρώτη προτεραιότητα και επικεντρωθείτε στον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, αντί να επικρίνετε μόνο την αρνητική συμπεριφορά του. Με υπομονή, επικοινωνία και ενθάρρυνση, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ανάγκη του για προσοχή και να αναπτύξει θετικές συμπεριφορές.