5 Δεκεμβρίου 2025

Η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19 σύμφωνα με νέα έρευνα

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health αποκαλύπτει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από τη Βραζιλία διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν λιγότερο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με τους παμφάγους.

Η μελέτη περιλάμβανε 702 ενήλικες εθελοντές που κατανάλωναν διαφορετικά είδη τροφίμων και είχαν διαφορετική τρόπο ζωής. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι παμφάγοι, δηλαδή όσοι καταναλώνουν τόσο φυτικά όσο και ζωικά προϊόντα, είχαν υψηλότερη συχνότητα νόσησης από τον COVID-19 σε σύγκριση με τους χορτοφάγους. Από τους συμμετέχοντες, το 47% ανέφερε ότι προσβλήθηκε από τον ιό.

Ωστόσο, η μελέτη δεν μπορεί να δώσει ακριβή απαντήσεις γιατί προκειμένου για μια μελέτη παρατήρησης και όχι για αιτιολογική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ανταποκρίνονται σε προηγούμενες μελέτες που έχουν δείξει ότι η φυτική διατροφή μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθά στην προστασία από ιογενείς λοιμώξεις.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνιστούν να ακολουθούνται χορτοφαγικά διατροφικά πρότυπα, με περισσότερη κατανάλωση λαχανικών, όσπριων και ξηρών καρπών, και μειωμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος. Ωστόσο, η διατροφή αποτελεί μόνο έναν παράγοντα που επηρεάζει τον κίνδυνο νόσησης από τον COVID-19, και οι άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία και η σωματική δραστηριότητα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η προσοχή στη διατροφή και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στην προστασία από τον ιό και τη μείωση των επιπτώσεων του COVID-19. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να τηρούνται και οι κατευθυντήριες οδηγίες των αρχών υγείας όπως η χρήση μάσκας, η φυλάκιση και η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων.