2 Οκτωβρίου 2025

Να ‘ταν η μέρα που είμαι πρώτη φορά χατζημεταλλάς

Τελευταία Άρθρα

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πώς να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό με μια υγιεινή διατροφή

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Nutrition Prevention & Health αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή στην πρόληψη της εμφάνισης του Covid-19. Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και φτωχό σε γαλακτοκομικά και κρέας συσχετίζεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης του ιού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 702 ενήλικες κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2022 και οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφικών ομάδων, τον τρόπο ζωής τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Ανάλογα με τις απαντήσεις τους, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: παμφάγους, οι οποίοι κατανάλωναν κρέας τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, χορτοφάγους και vegan. Μετά από ανάλυση και συμπερίληψη παραγόντων όπως το βάρος, οι προϋπάρχουσες παθήσεις και η σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι και οι vegan είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό από ό,τι οι παμφάγοι. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των ομάδων.

Η διατροφή που προτείνεται για την πρόληψη του κορωνοϊού φαίνεται να είναι εύκολη να ακολουθηθεί. Προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς στο πιάτο μας και μειώνοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, μπορούμε να βελτιώσουμε την ανοσοποίηση του οργανισμού μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο να μολυνθούμε από τον ιό. Οι λαχανικοί μπορούν να παρέχουν πλούσια ποσά βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα όσπρια περιέχουν πολύτιμες φυτικές πρωτεΐνες και ινες. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος καθιστά τη διατροφή μας πιο ελαφριά και ευεξίας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας περιέχουν λίπη που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, ενώ η υψηλή κατανάλωση κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης.

Το σημαντικότερο είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων που παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις διατροφικές ανάγκες μας και την κατάσταση της υγείας μας για να προσαρμόζουμε ανάλογα τη διατροφή μας.

Συνολικά, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και φτωχή σε γαλακτοκομικά και κρέας μπορεί να συμβάλει στην προστασία μας από τον κορωνοϊό. Κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε ας φροντίσουμε τη διατροφή μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό.