11 Μαΐου 2025

Να ‘ταν η μέρα που είμαι πρώτη φορά χατζημεταλλάς

Τελευταία Άρθρα

Ανατροπές και ανατριχίλες: Πέντε πολυαναμενόμενες ταινίες που θα σας καθηλώσουν τον επόμενο δίμηνο

Το σινεμά ετοιμάζεται για μια εποχή γεμάτη δράση και ανατροπές, καθώς πέντε νέες ταινίες έρχονται να αναστατώσουν το κοινό το προσεχές δίμηνο. Με αναμενόμενε

Ο Μαγικός Έρωτας και η Κυριαρχία του Εγκεφάλου

Ο έρωτας πάντα μας έχει εξιτάρει και τώρα, χάρη σε μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Sciences, είμαστε πιο κοντά στο να

Συναρπαστική τάση στο TikTok: Υπερενυδάτωση του σώματός μας με τη μέθοδο Body Slugging

Το θέαμα των social media ποτέ δεν παύει να μας εκπλήσσει, και αυτή τη φορά, η τάση που έχει κατακτήσει το TikTok είναι το Body Slugging. Αρχικά προέρχεται α

Οι λόγοι πίσω από τα δάκρυα χαράς: Γιατί κλαίμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι;

Τα δάκρυα είναι η κανονική αντίδραση που έχουμε σε στιγμές πόνου, θλίψης και λύπης. Αλλά γιατί κλαίμε επίσης όταν είμαστε ευτυχισμένοι; Αυτό είναι κάτι που π

Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει την παρουσία χιλιάδων “αόρατων” νανοπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό που καθημερινά καταναλώνουμε ενδέχεται να περιέχει εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα θραυσμάτων μικροπλαστικών, με σοβαρές επιπτώσεις για την αν

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πώς να προστατευτείτε από τον κορωνοϊό με μια υγιεινή διατροφή

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMJ Nutrition Prevention & Health αποκαλύπτει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή στην πρόληψη της εμφάνισης του Covid-19. Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρει ότι ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και φτωχό σε γαλακτοκομικά και κρέας συσχετίζεται με 39% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης του ιού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 702 ενήλικες κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουλίου 2022 και οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειές τους, τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων τροφικών ομάδων, τον τρόπο ζωής τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Ανάλογα με τις απαντήσεις τους, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: παμφάγους, οι οποίοι κατανάλωναν κρέας τρεις ή λιγότερες φορές την εβδομάδα, χορτοφάγους και vegan. Μετά από ανάλυση και συμπερίληψη παραγόντων όπως το βάρος, οι προϋπάρχουσες παθήσεις και η σωματική δραστηριότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφάγοι και οι vegan είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό από ό,τι οι παμφάγοι. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μεταξύ των ομάδων.

Η διατροφή που προτείνεται για την πρόληψη του κορωνοϊού φαίνεται να είναι εύκολη να ακολουθηθεί. Προσθέτοντας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς στο πιάτο μας και μειώνοντας την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, μπορούμε να βελτιώσουμε την ανοσοποίηση του οργανισμού μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο να μολυνθούμε από τον ιό. Οι λαχανικοί μπορούν να παρέχουν πλούσια ποσά βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα όσπρια περιέχουν πολύτιμες φυτικές πρωτεΐνες και ινες. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά που μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος καθιστά τη διατροφή μας πιο ελαφριά και ευεξίας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας περιέχουν λίπη που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, ενώ η υψηλή κατανάλωση κρέατος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης.

Το σημαντικότερο είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων που παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη τις διατροφικές ανάγκες μας και την κατάσταση της υγείας μας για να προσαρμόζουμε ανάλογα τη διατροφή μας.

Συνολικά, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και φτωχή σε γαλακτοκομικά και κρέας μπορεί να συμβάλει στην προστασία μας από τον κορωνοϊό. Κάνοντας μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του ιού. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, οπότε ας φροντίσουμε τη διατροφή μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό.