10 Μαΐου 2025

Η επίδραση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στον “εθισμό” των ανθρώπων στα κινητά τηλέφωνα

Τελευταία Άρθρα

Νέα αισθητική στα νύχια: Ανακάλυψε το “Clean Girl” μανικιούρ

Με την πανδημία του κορονοϊού να έχει ανατρέψει την καθημερινότητά μας, χάσαμε τα αγαπημένα μας ραντεβού στο κομμωτήριο και τα αισθητικά κέντρα. Όμως, καθώς

Ζωντανή και υγιής μετά τα 50: 4 στόχοι που πρέπει να θέσετε για την υγεία σας”

Ζήστε τη ζωή σας γεμάτη ενέργεια και υγεία μετά τα 50 εφαρμόζοντας αυτές τις καλές συνήθειες: 1. Προσφέρετε στον εαυτό σας κίνηση Ο πρώτος και σημαντικότερο

Οι υδατάνθρακες: Οι λόγοι που πρέπει να τους ενσωματώσετε στη διατροφή σας

Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη διατροφή. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους ή ακόμα κ

«Αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και της γρίπης: Η προσπάθεια των κυβερνήσεων και οι λόγοι για τη διστακτικότητα»

Οι χαμηλές ποσοστώσεις εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της γρίπης αποτελούν ανησυχία, ειδικά όταν οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται. Η Παγκόσμια Οργάν

Λαθροκυνηγός πυροβόλησε ζαρκάδι- Έγινε ευθανασία στο ζώο

Άλλη μια απάνθρωπη πράξη της λαθροθηρίας έρχεται στο φως, αυτή τη φορά με θύμα ένα πολύτιμο ζαρκάδι. Ένας απερίγραπτος λαθροκυνηγός αποφάσισε να πυροβολήσει τ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τηλέφωνο: Γιατί έχει γίνει προέκταση του χεριού μας;

Είναι οι άνθρωποι πραγματικά εθισμένοι στο κινητό τους τηλέφωνο; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR), η απάντηση είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παρά με τις συσκευές αυτές καθαυτές.

Η προτεινόμενη θεωρία, που προέκυψε από μια μελέτη του καθηγητή Samuel P.L. Veissière του Πανεπιστημίου McGill το 2018, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ομάδα ερευνητών του UGR.

Για να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα πείραμα με 86 συμμετέχοντες. Χωρίζοντας τους σε δύο ομάδες, η μία ομάδα ενθαρρύνθηκε να στείλει ένα μήνυμα WhatsApp στις πιο ενεργές επαφές της, ενώ η άλλη ομάδα δεν έστειλε κανένα μήνυμα.

Έπειτα, και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να απενεργοποιήσουν τις ειδοποιήσεις τους και να τοποθετήσουν τα τηλέφωνά τους με την οθόνη προς τα κάτω, ενώ συμμετείχαν σε μια δραστηριότητα εικονικής πραγματικότητας.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ηλεκτροδερμική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, η οποία συνδέεται με το αυτόνομο νευρικό σύστημα και αποτελεί έναν δείκτη μέτρησης του άγχους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως η πρώτη ομάδα, που ήταν πιο ενεργή στην επικοινωνία μέσω του τηλεφώνου, παρουσίασε υψηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια του πειράματος. Επιπλέον, όταν τους επιτράπηκε να χρησιμοποιήσουν ξανά τα τηλέφωνά τους, βίωσαν ακόμα υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής διέγερσης.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην ψυχική μας υγεία δεν οφείλεται αποκλειστικά στις συσκευές αυτές, αλλά στις ψηφιακές συνήθειες μας. Μια άλλη ομάδα ερευνητών από τη Δανία υποστηρίζει αυτή την άποψη, τονίζοντας ότι ο “εθισμός” στο τηλέφωνο οφείλεται στις ατελείωτες δυνατότητες που προσφέρουν αυτές οι συσκευές καθημερινά.

Έτσι, η νέα έρευνα από το UGR αναδεικνύει την πρωταρχική σημασία των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στην εξάρτησή μας από τα κινητά τηλέφωνα. Η ανάγκη για νέες πληροφορίες και η ανταμοιβή που αυτές προσφέρουν αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού μας. Βασικά, είναι η διασύνδεση με τους άλλους ανθρώπους που κάνει το τηλέφωνο μια προέκταση του χεριού μας.