Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί μια έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στα ελληνικά σύνορα αλλά είναι παγκόσμια, με τον νέο παράγοντα του κορωνοϊού JN.1 να είναι ύποπτος για την αύξηση των νοσηρών κρουσμάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται και ανοδική τάση στην εποχική γρίπη.
Επισημαίνουν την αύξηση της προσβολής από τον κορωνοϊό JN.1, που αποτελεί περίπου το 62% όλων των παραλλαγών SARS-COV-2 που κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, ο JN.1 έχει αναφερθεί ως κυρίαρχος στην Ευρώπη και παρουσιάζει αυξητική τάση στην Ασία.
Αναλύοντας τα δεδομένα από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επιστήμονες παρατηρούν ότι, παρόλο που οι νέες διαγνώσεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, οι λοιμώξεις προκαλούν πλέον λιγότερα σοβαρά περιστατικά νόσου σε σχέση με την αρχή της πανδημίας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα δείχνει μια παρόμοια εικόνα, καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι “σκληροί δείκτες” -δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση και ο αριθμός των θανάτων- παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Σε συνάντηση των υπουργών Υγείας και Ειρήνης με την ηγεσία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, παρουσιάστηκαν πρόωρα δεδομένα που υποδεικνύουν την πιθανή σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλειών.
Παράλληλα, αναμένεται αύξηση της κυκλοφορίας της εποχικής γρίπης τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι ξεκίνησε αργότερα φέτος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό υποδηλώνει ότι το κύμα της γρίπης θα διαρκέσει περισσότερο.
ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία