13 Μαΐου 2025

Ξυπνάτε ανήσυχοι; Μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο!

Τελευταία Άρθρα

Ξυπνάτε ανήσυχοι; Μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο!

Ο ύπνος είναι μια αναπόσπαστη ανάγκη για τον οργανισμό μας και η αποβάθρα της καλής υγείας και ευζωίας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους που

Κοιτάξτε πίσω με θέρμη: Πώς να αντιμετωπίσετε την μετανιώσατε για την υιοθέτηση ενός σκύλου

Η απόφαση να υιοθετήσετε ένα κουτάβι ή έναν σκύλο μπορεί να είναι συναρπαστική. Ωστόσο, σε κάποια στιγμή μπορεί να ξεκινήσετε να αμφιβάλλετε για αυτήν την απ

Ημέρα Θυσίας του Διασώστη: Αναγνωρίζοντας το έργο των ήρωων της ζωής

Σήμερα, 14 Ιανουαρίου 2024, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση μνήμης για την ημέρα «Θυσίας του Διασώστη» στο αμφιθέατρο «Σοφία Μπεφόν» της Κεντρικής

Συναγερμός στην Πάτρα έπειτα από κρούσμα μηνιγγίτιδας – Φοιτητής διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Ρίου

Η ανησυχία αυξάνεται στην Πάτρα μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος μηνιγγίτιδας σε έναν φοιτητή. Πρόκειται για έναν 18χρονο πρωτοετή φοιτητή του Τμήματος Μηχα

Τι μας δείχνουν οι αυλακώσεις στα νύχια μας: Σημάδια υγείας που δεν πρέπει να αγνοούμε”

Όταν συζητούμε για τα νύχια μας, συνήθως σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε ένα νέο μανικιούρ, ένα καινούριο χρώμα ή να διαπιστώσουμε αν κάποιο νύχι έσπασε. Ειδικά όσ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ύπνος είναι μια αναπόσπαστη ανάγκη για τον οργανισμό μας και η αποβάθρα της καλής υγείας και ευζωίας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους που παρουσιάζει ο άγχος στον ύπνο για ενήλικες ηλικίας 30 ετών και άνω και τη μνήμη τους καθώς γερνούν.

Η έρευνα

Ένα νέοπου δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology» παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας μελέτης που εξέτασε τα μοτίβα ύπνου 526 ατόμων με μέση ηλικία 40 ετών. Χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές καρπού, οι ερευνητές ανιχνεύσανε το χρόνο κίνησης των συμμετεχόντων και τον αριθμό των αφυπνίσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αξιολογήσουν το βαθμό ανησυχίας που ένιωθαν.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι συμμετέχοντες που είχαν ανεπαρκή ύπνο και συχνές αφυπνίσεις εμφάνισαν χαμηλότερη επίδοση σε εργαστηριακά τεστ δεξιοτήτων σκέψης περίπου δέκα χρόνια αργότερα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το άγχος και οι διακοπές στον ύπνο μπορεί να εμποδίσουν τον εγκέφαλο να εξαλείψει επιβλαβείς πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ως εκ τούτου, ο ανεπαρκής ύπνος ήδη από νεαρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες και να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Πόσο μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας. Ορίστε μερικές συμβουλές:

1. Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε μπροστά σε οθόνες τη νύχτα. Το μπλε φως που εκπέμπουν τα τηλέφωνα, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις δυσκολεύει τον ύπνο.

2. Χαλαρώστε το μυαλό σας πριν κοιμηθείτε. Διαβάστε ένα βιβλίο ή γράψτε τις αυριανές σας υποχρεώσεις πριν πάτε για ύπνο. Αυτό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθούν οι σκέψεις και οι ανησυχίες που σας απασχολούν.

3. Αποφεύγετε την καφεΐνη από το απόγευμα και μετά. Αν θέλετε ένα ζεστό ποτό το βράδυ, προτιμήστε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη.

4. Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρα δροσερή. Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου, και τα άκρα σε θερμοκρασία δυσκολεύουν τον έναρξη και διατήρηση του ύπνου.

5. Μην υπερβάλλετε με την κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλο που αρχικά μπορεί να κάνει μια αίσθηση χαλάρωσης, είναι πιθανό να προκαλέσει αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

6. Επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο, όπως σπανάκι, λάχανο, αβοκάντο, μπανάνες, κάσιους, σπόρους, κρέας, στρείδια, τυρί, φακές και μαύρη σοκολάτα.

Συμπερασματικά, ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευζωία μας, και η ποιότητα του ύπνου είναι ακόμα πιο σημαντική με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να προστατεύσετε την υγεία και τη μνήμη σας καθώς γερνάτε.