Η τέχνη της επικοινωνίας κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν είμαστε θυμωμένοι. Ωστόσο, ως γονείς, είμαστε το πρότυπο για τα παιδιά μας. Για να αποφύγουμε να πούμε πράγματα που θα μετανιώσουμε αργότερα, είναι σημαντικό να αποφύγουμε ορισμένες απολύτως φράσεις κατά τη διάρκεια ενός αντιπαραθέτου, όπως:
– “Αυτό το κάνεις πάντα…”
– “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι…”
– “Αυτό συμβαίνει επειδή εσύ…”
– “Δεν ακούς ποτέ αυτά που σου λέω…”
Το κλειδί για μια υγιή διαφωνία είναι να αναγνωρίσουμε ότι ακούμε την άποψη του άλλου, ακόμη κι αν δε συμφωνούμε μαζί της, και στη συνέχεια να εκφράσουμε τη δική μας άποψη με σεβασμό και ευαισθησία. Αυτό θα δείξει στο άλλο άτομο ότι ακούμε και καταλαβαίνουμε, κάτι που είναι πολύ σημαντικό από το να συμφωνήσουμε απλά με αυτόν. Στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στιγμές σύγκρουσης. Σε τέτοιες στιγμές, είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι οι διαφορετικές απόψεις των άλλων ανθρώπων δεν είναι πάντα λάθος και μπορεί να μάθουμε κάτι από αυτές. Επίσης, να θυμόμαστε ότι η διαφωνία δεν σημαίνει απαραίτητα προσωπική εναντίωση ή έλλειψη εκτίμησης.
Προσλάβετε μια νέα προσέγγιση στην επόμενη διαφωνία, έχοντας αυτά τα 4 πράγματα στο νου σας:
1. Χρησιμοποιήστε φράσεις όπως “Προσπαθώ να καταλάβω…” ή “Μπορώ να φανταστώ ότι από τη δική σου οπτική γωνία φαίνεται…”.
2. Εστιάστε στο θέμα, όχι στο πρόσωπο.
3. Να είστε παρόντες. Αποφεύγετε να αναφέρεστε σε παλαιότερες διαφωνίες ή να προβλέπετε πιθανά αποτελέσματα στο μέλλον.
4. Δείτε το ως ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, όχι ως μια μάχη που πρέπει να κερδιθεί.
Επιπλέον, υπάρχουν και επιστημονικοί τρόποι να συμφιλιωθείτε μετά από έναν καυγά:
1. “Δώστε τα χέρια”. Η αγκαλιά μετά από έναν καυγά βελτιώνει τη διάθεση και η επίδραση διαρκεί μέχρι και την επόμενη ημέρα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon έδειξε ότι οι άνθρωποι που αγκαλιάζονται μετά από έναν καυγά είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται αρνητικά τις επόμενες ώρες ή ημέρες.
2. Επικεντρωθείτε στη βελτίωση της σχέσης. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology έδειξε ότι οι ζευγάρια που επικεντρώθηκαν στην εξέλιξη της σχέσης τους και στην απόκτηση νέων προοπτικών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να ανακτήσουν την οικειότητα μετά από έναν καυγά.
3. Μιλήστε ανοιχτά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η καλή επικοινωνία σε κάθε είδους σχέση, είτε φιλική είτε εργασιακή, αυξάνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα μεταξύ των ανθρώπων.