Μετά την ολοκλήρωση του έτους 2023, καταγράφηκε και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πιο θερμό έτος όλων των εποχών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, το 2023 ήταν περίπου 1,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τον μέσο όρο της μακροπρόθεσμης θερμοκρασίας, από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων. Το 2023 ξεχώρισε για το εντυπωσιακό σερί ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου, με 116 ημέρες να καταγράφονται ως ιστορικά υψηλές. Αυτή η αύξηση συνδέεται κυρίως με την έντονη επίδραση των συνθηκών Ελ Νίνιο, ανεξάρτητα από την ήδη υψηλή θερμοκρασία που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ωστόσο, η ανησυχία διατυπώνεται για το 2024, καθώς η συμπεριφορά του Ελ Νίνιο δυσκολεύει τις προβλέψεις. Έχει εκτιμηθεί ότι το 2024 μπορεί να υπερβεί το ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμών Κελσίου για πρώτη φορά. Το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να ξεπεράσει τα όρια που ορίστηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015. Η προσπάθεια περιορισμού της υπερθέρμανσης κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου, με σκοπό την αποφυγή των χειρότερων σεναρίων, αποτελεί τώρα μια ολοένα και πιο προκλητική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα.
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας, όπως παρατηρήθηκε το 2023, επηρέασε αρνητικά την κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδεινώνοντας αρκετά ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία κυριάρχησαν σε πολλές περιοχές, αναδεικνύοντας την επίδραση αυτού του ανησυχητικού επιπέδου θερμοκρασίας. Η ταχεία μετάβαση σε συνθήκες Ελ Νίνιο, η οποία απελευθερώνει επιπλέον θερμότητα στην ατμόσφαιρα από τον Ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, επηρέασε αρνητικά την κλιματική ισορροπία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυτά αποτελούν μέρος του συνόλου των προκλήσεων που η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει αναφορικά με τις κλιματικές αλλαγές.
Ο καθηγητής Hausfather εκφράζει τις ανησυχίες του για το έτος 2024, επισημαίνοντας την πιθανότητα να υπερβείται ακόμα και το ανώτατο όριο αύξησης της θερμοκρασίας των 1,5 βαθμών Κελσίου. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε μια σημαντική στιγμή, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αυξανόμενης θερμοκρασίας και να εφαρμόσει λύσεις που θα βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κλιματική καταστροφή συνεχίζεται, και είναι καθήκον μας να δράσουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση που απειλεί το μέλλον του πλανήτη μας.