Άρωμα, αλλά και γεύση Ανατολής έχει η λύση για τη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο BMC Complementary Medicine and Therapies. Οι ερευνητές αναδεικνύουν το γάλα καμήλας ως έναν σημαντικό σύμμαχο στη θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας, η οποία συχνά συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η δυσλιπιδαιμία αντιπροσωπεύει μια ανισορροπία στα επίπεδα λιπιδίων στον οργανισμό, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις και να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με διαβήτη. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η συχνή κατανάλωση φρέσκου γάλακτος καμήλας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στους ανθρώπους με διαβήτη.
Η έρευνα περιλάμβανε μια εκτεταμένη ανάλυση δεδομένων από πολλές κλινικές δοκιμές και βάσεις δεδομένων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με διαβήτη που κατανάλωσαν φρέσκο γάλα καμήλας εμφάνισαν σημαντική μείωση στα επίπεδα ολικής και “κακής” LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Ταυτόχρονα, τα επίπεδα της “καλής” HDL χοληστερόλης αυξήθηκαν. Ενδιαφέρον παρουσίασε επίσης η διαφορετική επίδραση του γάλακτος καμήλας στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή MoezAlIslam Ezzat Faris, η τακτική κατανάλωση γάλακτος καμήλας μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη σε προδιαβητικούς ασθενείς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το γάλα καμήλας με τις χαμηλές περιεκτικότητες σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αποτελέσει μια ευεργετική συμπληρωματική θεραπεία για τη διαχείριση της δυσλιπιδαιμίας σε διαβητικούς ασθενείς. Η συνεχής κατανάλωση του γάλακτος καμήλας σε συνδυασμό με τη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, ειδικά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
Επιπλέον, η κατανάλωση του γάλακτος καμήλας μπορεί ακόμη και να μειώσει τις ενέσεις ινσουλίνης που χρειάζονται οι ασθενείς διαβήτη για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, σύμφωνα με τον δρ. Faris.
Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντική σημασία, καθώς οι ασθενείς με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για τις βιοδραστικές ουσίες του γάλακτος καμήλας και για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον διαβήτη. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις για τη διαχείριση των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με διαβήτη.