3 Οκτωβρίου 2025

Φυτική διατροφή: Το μαγικό συστατικό που προστατεύει τις γυναίκες από ασθένειες

Τελευταία Άρθρα

Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας, την Κυψέλη, βρίσκεται ο λόφος Ελικώνα, γνωστός και ως Αλεπότρυπα. Στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη,

Το πιο θερμό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, ο προηγούμενος μήνας Σεπτέμβριος κατέγραψε ένα νέο θερμοκρασιακό ρεκόρ. Με μέση θερμοκρασία 16,38°C, ξεπέ

Γιατί δεν στεριώνει με τίποτα η μικροκινητικότητα στην Αθήνα;

Βρισκόμασταν στα μέσα του Οκτωβρίου του 2022 όταν η γνωστή υπηρεσία μετακίνησης Beat αλλάξε την επωνυμία της σε Free Now. Μαζί με την αλλαγή της ονομασίας

Αυτοκίνητο: Μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση νερού στην ΕΕ

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν καταγραφεί σημαντικές μειώσεις τόσο στην κατανάλωση νερού όσο και στις συνολικές εκπομπές CO2 ανά επιβατικό αυτοκίνητο από το 2

Το μουστακαλίδικο τσολιαδάκι με την ηπειρώτικη ντοπιολαλιά

Ο μεγαλύτερος πλούτος μίας χώρας είναι η ποικιλομορφία της. Σε αυτήν την πολυμορφία περιλαμβάνονται και οι ντοπιολαλιές, εκφράσεις που αντικατοπτρίζουν τη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα νέα ευρήματα από το Πανεπιστήμιο Tufts αποκαλύπτουν ότι η περίληψη φυτικών πηγών πρωτεϊνών στην διατροφή των γυναικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων και να βελτιώσει την συνολική υγεία με την πάροδο του χρόνου. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition αναλύει τα δεδομένα περισσότερων από 48.000 γυναικών και ανακαλύπτει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και νευρολογικών παθήσεων.

“Η κατανάλωση πρωτεϊνών στη μέση ηλικία συνδέεται με την καλή υγεία στην τρίτη ηλικία”, αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andres Ardisson Korat, επιστήμονας στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) στο Πανεπιστήμιο Tufts. “Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι η πηγή της πρωτεΐνης έχει σημασία – η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης σε συνδυασμό με μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης φαίνεται να είναι το κλειδί για μια μακρά, υγιή ζωή”.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να ενισχύσουν την υγεία τους:

1. Κινόα: Μια ποικιλία δημητριακών που περιέχει σχεδόν 4 γραμμάρια “πλήρους” πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

2. Όσπρια: Καταπληκτική πηγή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά φυτικής πρωτεΐνης. Τα όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και τα φασόλια περιέχουν ανάμεσα σε 7-10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

3. Τόφου: Προέρχεται από τη σόγια και παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια τόφου. Η τόφου είναι ευέλικτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τρόπους μαγειρέματος για να δημιουργήσετε ποικιλία γευστικών συνδυασμών.

4. Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα υγιεινό σνακ για να παρέχουν ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παραδείγματα είναι ο αλεσμένος λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι κολοκυθόσποροι, τα φιστίκια, οι κάσιους, τα βραζιλιάνικα καρύδια και οι σπόροι chia.

5. Λαχανικά: Παρά την πιστή παράδοση ότι η ζωική πρωτεΐνη είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης, τα λαχανικά μπορούν να παρέχουν αρκετή πρωτεΐνη. Σπαράγγια, αβοκάντο, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, αγκινάρες και σπανάκι περιέχουν μεταξύ 1-3 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά σερβίρισμα.

Με αυτές τις πολύτιμες και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, οι γυναίκες μπορούν να προστατευθούν από χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία τους. Η φυσική και ποικίλη διατροφή είναι το μυστικό για μια μακροζωία και υγιείς γυναίκες σε όλες τις ηλικίες.