Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Social Psychology, τα ψέματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στον ψεύτη. Μέσα από τέσσερα διαφορετικά πειράματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ψέμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοεκτίμηση του ψεύτη και να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα, όπως θυμός και θλίψη.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν αν έχουν πει ψέματα σε παρόμοιες καταστάσεις και να καταγράψουν τα επίπεδα αυτοεκτίμησης και τα συναισθήματά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ψευτείς είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με τους ειλικρινείς συμμετέχοντες.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και η ανάμνηση ενός ψέματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και συναισθηματική υγεία του ψεύτη. Οι ψεύτες που θυμούνταν μια κατάσταση όπου είχαν πει ψέματα είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και λιγότερα θετικά συναισθήματα σε σύγκριση με αυτούς που θυμούνταν μια περίπτωση ειλικρίνειας.
Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι λένε περισσότερα ψέματα για τον εαυτό τους παρά για τους άλλους. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμα και η συχνή χρήση του ψέματος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον ψεύτη, μειώνοντας την αυτοεκτίμηση του.
Τέλος, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η σχέση μεταξύ του ψέματος και της αυτοεκτίμησης είναι ιδιαίτερα έντονη την ημέρα που λέγεται το ψέμα. Όταν κάποιος έχει πει ένα ψέμα, η αυτοεκτίμησή του καταλήγει να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Αυτό αποδεικνύει ότι το ψέμα μειώνει την αυτοεκτίμηση και επηρεάζει αρνητικά τον ψεύτη.
Συνολικά, η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι το ψέμα μπορεί να πλήξει σοβαρά την αυτοεκτίμηση και την ψυχική ευημερία του ψεύτη. Αν και μπορεί να φαίνεται ελκυστική λύση σε μια άβολη κατάσταση, να πούμε ένα ψέμα για να αποφύγουμε το άβολο, η αλήθεια είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για τη ψυχική μας ευημερία στο μακροπρόθεσμο.