Επιδημική γρίπη: Ο ιός Α ευθύνεται κατά 92%
Οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα στην κοινότητα και η θετικότητά τους παραμένει υψηλή, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει ότι το ποσοστό θετικότητας της εποχιακής γρίπης βρίσκεται άνω του 10%, το οποίο είναι το όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Μέχρι στιγμής, έχουν νοσηλευθεί 85 άτομα με επιβεβαιωμένη γρίπη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και καταγράφηκαν 25 θάνατοι από γρίπη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ, το 92% της θετικότητας της εποχιακής γρίπης οφείλεται στον ιό γρίπης τύπου Α. Ειδικότερα, από τα κρούσματα που απομονώθηκαν, το 99% ανήκε στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 και το 1% στον υπότυπο Β. Ο ιός της γρίπης τύπου Α προκαλεί σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα και αυξημένες νοσηλείες σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Για την επιτήρηση της εποχιακής γρίπης, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ λειτουργεί ως Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος. Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ERLI-Net και του Διεθνούς Συστήματος Επιτήρησης του ιού της γρίπης GISRS του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βάσει των δεδομένων του εργαστηρίου, η εποχιακή γρίπη φέτος οφείλεται κατά 92% στον ιό γρίπης Α(Η1N1pdm09).
Ο εμβολιασμός είναι ο κύριος τρόπος προστασίας από τη γρίπη, σημειώνουν οι ειδικοί. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν περιλαμβάνουν τα κυριότερα στελέχη γρίπης που κυκλοφορούν εκείνη την περίοδο. Η κάλυψη του εμβολίου έναντι του στελέχους Η1Ν1pdm09 είναι υψηλή, και αυτό αποτελεί τον κυριότερο τύπο ιού που επικρατεί αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, η κάλυψη εναντίον των στελεχών Η3Ν2 είναι χαμηλότερη.
Συνολικά, η επιτήρηση και ο εμβολιασμός αποτελούν σημαντικά μέτρα για την πρόληψη και μείωση της επιδημικής γρίπης. Η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού είναι επίσης απαραίτητη για να αυξηθεί η συμμετοχή στον εμβολιασμό και να περιοριστεί η διάδοση του ιού της γρίπης.