10 Οκτωβρίου 2025

Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά

Τελευταία Άρθρα

Η δύναμη των μητέρων που γεννούν με καισαρική τομή

Πολλές φορές οι γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις και αμφιβολίες για την εμπειρία τους. Παρόλο που γεννούν με χειρ

“Η γραμμή του ορίζοντος: Σαρκασμός και νοσταλγία στο καλύτερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου”

Το έργο "Η γραμμή του ορίζοντος" του Χρήστου Βακαλόπουλου (1955-1993) αποτελεί έναν αμείλικτο σαρκασμό προς την υποχρεωτική

Περιποίηση και φροντίδα των ποδαρακίων του μωρού

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα ενός παιδιού στη διαδρομή του προς την ενηλικίωση είναι τα πρώτα του βήματα. Τα μικρά, αδύναμα πόδια του αν

Εγκυμοσύνη: 3 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε

Πολλοί μύθοι περιβάλλουν την εγκυμοσύνη και είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Ορισμένες φορές, οι αναμενόμενες μητέρες αντιμετωπίζουν ανησυχίες

Αυτές είναι οι φυλές σκύλων που ρέπουν στην παχυσαρκία

Τα παχουλά κουτάβια είναι αξιολάτρευτα. Σε κάνουν να θέλεις να τα πάρεις αγκαλιά, να τα ζουλήξεις και να τα βγάλεις φωτογραφία. Η παχυσαρκία όμως είναι επι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Σε ένα μυστηριώδες εργαστήριο στην Καστοριά ανακαλύπτουμε μια παράδοση των λουκουμιών που διαρκεί 129 χρόνια. Εδώ δημιουργούνται χειροποίητα, παραδοσιακά και γλυκόπικρα λουκούμια που έχουν ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτή είναι η παραμυθένια ιστορία του εργαστηρίου στον οικισμό Λακκώματα, κοντά στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

Πίσω στο 1895, ο ματαιοδοξίας μάστορας Αδαμούσιος (Μούσιος) Τζώτζας άναψε τη φλόγα της ζαχαροπλαστικής στο εργαστήριό του. Με χρησιμοποίηση ενός χάλκινου καζανιού, δημιούργησε τα ολόγλυκα και αφράτα λουκούμια που σήμερα είναι γνωστά σε όλους. Ο γιος του, Νίκος, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και έδωσε το όνομά τους, “Μούσιου”, καθιστώντας τα διάσημα πέρα από τα σύνορα της Καστοριάς
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Όλα αυτά τα υπέροχα γλυκά ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα μέσα από όμορφα κουτάκια. Το 1960, το εργαστήριο απασχολούσε ήδη 20 άτομα. Ο Νίκος Τζώτζας πιστεύοντας ευλογημένος που μπορεί να φορά την ποδιά του ζαχαροπλάστη, συνέχισε να εργάζεται μέχρι τα 82 χρόνια του. Και όταν αποφάσισε να εξερευνήσει την τέχνη των καραμελοποιών, δεν δίστασε να ταξιδέψει στην Ιταλία για να εκπαιδευτεί
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Η αγάπη του για την τέχνη μεταδόθηκε και στην κόρη του, Ευδοξία Βλάχου. Από μικρή ηλικία, η Ευδοξία περιτριγυριζόταν από τον πατέρα της στο εργαστήριο και ανυπομονούσε να κάνει και αυτή μέρος της μαγείας. Σήμερα, η Ευδοξία και ο σύζυγός της, Γιώργος Βλάχος, ηγούνται της εταιρείας και φροντίζουν για τη δημιουργία των πασίγνωστων λουκουμιών αμυγδάλου με άρωμα βανίλιας
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Όταν επισκεφθήκαμε το εργαστήριο, το μείγμα είχε ήδη αρχίσει να κοχλάζει και να αφήνει πολύχρωμες φουσκάλες να αναδύονται από τον πάτο του καζανιού από χάλκινο. Εδώ, η Εύη, η κόρη τους, πρόσθεσε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και ο Γιώργος έδωσε σχήμα και μορφή στο μείγμα. Στη συνέχεια, το αφήσαμε να ξεκουραστεί για 24 ώρες πριν κοπεί και πασπαλιστεί με άχνη ζάχαρης. Έτοιμα να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, τα λουκούμια τοποθετούνται με προσοχή σε όμορφα κουτάκια
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Τα λουκούμια Μούσιου έχουν φτάσει ακόμα και στον Λευκό Οίκο και έχουν καθιερώσει τον εαυτό τους ως ένα γοητευτικό δώρο. Κάθε φορά που ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας παραδίδει τα διαπιστευτήριά του στον καινούριο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, του προσφέρει ένα κουτί λουκουμιών Μούσιου
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Εκτός από τα λουκούμια, το εργαστήριο παράγει επίσης μια ποικιλία από καραμέλες. Δώδεκα γεύσεις, όπως βύσσινο, πορτοκάλι, λεμόνι, κανέλα, φράουλα, τριαντάφυλλο, ρόδο, ροδάκινο, ούζο, καφέ και μέντα, είναι μερικές από τις γευστικές επιλογές που προσφέρονται. Επιπλέον, το μπισκοτολούκουμο είναι ένα άλλο απολαυστικό προϊόν που παράγεται στο εργαστήριο
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το θρυλικό εργαστήριο το περίφημο υποβρύχιο. Με γεύσεις όπως βανίλια, μαστίχα, τριαντάφυλλο, φιστίκι και λεμόνι, το υποβρύχιο παραμένει ένα σύμβολο γλυκιάς απόλαυσης. Μια κουταλιά υποβρύχιο σε ένα δροσερό ποτήρι νερού παραμένει ένα εμβληματικό κέρασμα για κάθε στιγμή
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το εργαστήριο στην Καστοριά με την αρχαία παράδοση και την πλούσια γεύση των προϊόντων του, είναι μια προορισμός για κάθε λάτρη των γλυκών. Θα σας μαγέψει με τα γυάλινα βάζα γεμάτα γεύση και χρώμα και θα σας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι γευσιγνωσίας. Αν βρεθείτε στην Καστοριά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε αυτό το μαγικό μέρος και να απολαύσετε τις γεύσεις που έχουν ανθογραφήσει την ιστορία ενός ολόκληρου τόπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24670 43032, 6944 362 356.
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά

Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά
Νοστιγική επισκοπήστε την ιστορία ενός θρυλικού εργαστηρίου λουκουμιών στην Καστοριά