24 Μαΐου 2025

Προσοχή στα τρόφιμα! Μια οδηγία για ασφαλή κατανάλωση

Τελευταία Άρθρα

Αισιόδοξη η εικόνα για την τουριστική σεζόν του 2024

Ο τουρισμός στην Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζει την ανοδική του πορεία και για το 2024, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Στην αρχή του έτους, ο πρόεδρος του Ξε

Καλύτερη Περιποίηση για τον Μεταβολισμό: Πώς θα Βελτιώσουμε τη Λειτουργία του Οργανισμού μας

Η σωματική βάρος είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, καθώς η δυσκολία να διατηρήσουμε ένα σταθερό βάρος είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που α

Νέα εποχή για τις μετακινήσεις στην Ελλάδα: Τέλος τα διόδια, καλωσορίζουμε τη χιλιομετρική χρέωση!

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ολυμπία Οδό αποτελεί μεγάλη επιτυχία και θα επεκταθεί πλέον σε ολόκληρη τη χώρα μας. Ο τρόπος με τον οποίο κινούμ

Πώς να ελέγξετε την παράλογη επιθυμία της γάτας σας για φαγητό – Έξυπνες και αποτελεσματικές λύσεις

Αν βρίσκεστε να αντιμετωπίζετε τα διαρκή νιαουρίσματα και τα επίμονα παρακάλια της γάτας σας για φαγητό, δεν είστε μόνοι. Πολλοί κηδεμόνες αντιμετωπίζουν αυτ

9 αρνητικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι αρχοντικοί άνθρωποι και πώς να αντιδράσετε

Ανεξάρτητα από το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε - είτε είναι επαγγελματικό, οικογενειακό, φιλικό ή συντροφικό - είναι σχετικά εύκολο να αντιληφθούμε ότι ο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η ασφάλεια της διατροφής μας δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των σωστών τροφίμων, αλλά και από την προέλευση, τον τρόπο μαγειρέματος και τη συντήρησή τους. Ένα μικρό λάθος στην επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και να προκαλέσει άσχημα συμπτώματα. Έτσι, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και προληπτικοί στην καθημερινή μας διατροφή.

Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο Primrose Freestone, η προσωπική υγιεινή παίζει καίριο ρόλο. Πριν έρθουμε σε επαφή με τρόφιμα, είναι σημαντικό να πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε πιθανές λοιμώξεις. Επιπλέον, οι πρακτικές μαγειρέματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και να αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε αν φαίνονται αλλοιωμένα ή αν η συσκευασία έχει υποστεί ζημιά.

Για ασφαλή κατανάλωση, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτον, αποφεύγουμε τη χρήση των ίδιων σανιδών κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, στο μαγείρεμα του κρέατος, είναι απαραίτητο να διασφαλίζουμε πλήρες ψήσιμο. Η χρήση θερμομέτρου ψησίματος μπορεί να είναι χρήσιμη για ασφαλές μαγείρεμα, όπου η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει περίπου τους 70°C.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση από τους σπόρους Bacillus cereus που επιβιώνουν. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και στις έτοιμες σαλάτες, πλένοντας προσεκτικά τα φύλλα πριν τις καταναλώσουμε και καταναλώνοντάς τις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, στα μπουφέ, πρέπει να διατηρούμε τα ευαίσθητα τρόφιμα κρύα και καλυμμένα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη διάρκεια, καθώς δύο ώρες είναι το όριο ασφαλούς διατήρησης.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με ασφάλεια και να προστατευτούμε από πιθανά ρίσκα. Να θυμάστε πάντα ότι η υγεία μας εξαρτάται από κάθε μικρή λεπτομέρεια και την προσοχή που δίνουμε στη διατροφή μας.