4 Δεκεμβρίου 2025

Προσοχή στα τρόφιμα! Μια οδηγία για ασφαλή κατανάλωση

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η ασφάλεια της διατροφής μας δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή των σωστών τροφίμων, αλλά και από την προέλευση, τον τρόπο μαγειρέματος και τη συντήρησή τους. Ένα μικρό λάθος στην επεξεργασία μπορεί να οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση και να προκαλέσει άσχημα συμπτώματα. Έτσι, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και προληπτικοί στην καθημερινή μας διατροφή.

Σύμφωνα με τη μικροβιολόγο Primrose Freestone, η προσωπική υγιεινή παίζει καίριο ρόλο. Πριν έρθουμε σε επαφή με τρόφιμα, είναι σημαντικό να πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε πιθανές λοιμώξεις. Επιπλέον, οι πρακτικές μαγειρέματος παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και να αποφεύγουμε να τα χρησιμοποιούμε αν φαίνονται αλλοιωμένα ή αν η συσκευασία έχει υποστεί ζημιά.

Για ασφαλή κατανάλωση, υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτον, αποφεύγουμε τη χρήση των ίδιων σανιδών κοπής για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων. Επίσης, στο μαγείρεμα του κρέατος, είναι απαραίτητο να διασφαλίζουμε πλήρες ψήσιμο. Η χρήση θερμομέτρου ψησίματος μπορεί να είναι χρήσιμη για ασφαλές μαγείρεμα, όπου η εσωτερική θερμοκρασία φτάνει περίπου τους 70°C.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου ρυζιού, καθώς μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση από τους σπόρους Bacillus cereus που επιβιώνουν. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και στις έτοιμες σαλάτες, πλένοντας προσεκτικά τα φύλλα πριν τις καταναλώσουμε και καταναλώνοντάς τις όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Επίσης, στα μπουφέ, πρέπει να διατηρούμε τα ευαίσθητα τρόφιμα κρύα και καλυμμένα, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη διάρκεια, καθώς δύο ώρες είναι το όριο ασφαλούς διατήρησης.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορούμε να απολαύσουμε το φαγητό μας με ασφάλεια και να προστατευτούμε από πιθανά ρίσκα. Να θυμάστε πάντα ότι η υγεία μας εξαρτάται από κάθε μικρή λεπτομέρεια και την προσοχή που δίνουμε στη διατροφή μας.