Μεγάλη ανατροπή παρουσιάζεται στον αριθμό των εμβολιασμών για τον ιό HPV στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των αγοριών που εμβολιάστηκαν πέρυσι υπερτερεί των κοριτσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, οι εμβολιασμοί για τον ιό HPV αυξήθηκαν σημαντικά το περασμένο έτος, φτάνοντας τις 300.000 δόσεις, σε σύγκριση με περίπου 122.000 το 2019.
Ειδικότερα, το 2023 εμβολιάστηκαν περίπου 55.000 κορίτσια, αποτελώντας το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων επτά ετών. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση κάλυψη φτάνει μόλις το 57%, με το ποσοστό αυτό να φτάνει ακόμη και το 70% σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες. Αυτό το ποσοστό παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Όσον αφορά στα αγόρια, η ανταπόκρισή τους στον εμβολιασμό ήταν αξιοσημείωτη. Το 2023 εμβολιάστηκαν περίπου 76.000 αγόρια, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην αποζημίωση του εμβολίου για όλα τα παιδιά και τους εφήβους έως 18 ετών. Η αποζημίωση αυτή θα συνεχιστεί και το 2025, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μία σοβαρή ασθένεια που πλήττει περίπου 700 γυναίκες ετησίως στην Ελλάδα και ευθύνεται για περίπου 300 θανάτους γυναικών, με μέση ηλικία τα 50 έτη. Ο εμβολιασμός κατά του HPV αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους για την πρόληψη αυτού του τύπου καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που προσφάτως δημοσιεύθηκε από τη Σκωτία, σε εμβολιασμένες γυναίκες δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό του καρκίνου αυτού.
Η ανάγκη για μια εθνική πολιτική εμβολιασμού είναι αδιαμφισβήτητη, σύμφωνα με όλους τους αρμόδιους φορείς που παρενέβησαν στη Βουλή. Η χώρα μας βρίσκεται ακόμη μακριά από τον στόχο του ΠΟΥ για τη δεκαετία 2020-2030, γνωστό ως “90-70-90”, που περιλαμβάνει εμβολιασμό σε 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, διενέργεια HPV DNA τεστ σε 70% των γυναικών άνω των 30 ετών και επιτυχή θεραπεία σε 90% των ασθενών.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική πρόοδος αναμένεται να επιτευχθεί με την έναρξη του προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Ο Υπουργός Υγείας εκφράζει αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διενέργεια δωρεάν τεστ Παπανικολάου, HPV DNA τεστ και, αν χρειαστεί, κολποσκόπηση και βιοψία.