Η διαλειμματική νηστεία είναι μια διατροφική πρακτική γνωστή από την αρχαιότητα και οφείλει τη δημοτικότητά της στα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα και να ενισχύσει τη διάθεση. Αυτό είναι ένα ακόμα επιχείρημα που ενισχύει την αξία αυτής της διατροφικής πρακτικής.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν καταναλώνουμε τροφή μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αυξάνονται τα επίπεδα αραχιδονικού οξέος, ένα χημικό που μπορεί να αναστείλει τη φλεγμονή στο σώμα. Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η φλεγμονή συνδέεται με πολλές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η αθηροσκλήρωση, η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 21 εθελοντές, οι οποίοι έκαναν ένα 24ωρο νηστεία πριν και μετά από ένα γεύμα 500 θερμίδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνει τα επίπεδα αραχιδονικού οξέος και μειώνει τη φλεγμονή. Ωστόσο, αυτά τα επίπεδα μειώθηκαν όταν οι εθελοντές ξανάρχισαν να τρώνε, προκαλώντας ελάχιστη προστασία από τη φλεγμονή.
Παρόλο που είναι ακόμα πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι η διαλειμματική νηστεία προστατεύει από σοβαρές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον, η μελέτη αυτή ενισχύει τα συνεχώς αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη του περιορισμού των θερμίδων για την υγεία. Είναι πιθανό ότι η διαλειμματική νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή που συνδέεται με αυτές τις ασθένειες.
Επιπρόσθετα, μια άλλη ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει την αίσθηση πείνας και να ενισχύσει τη διάθεση. Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και βραχυπρόθεσμα, αποδεικνύουν ότι υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης της διάθεσης μετά από περίοδο νηστείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον άξονα “εντέρου-εγκεφάλου”, ο οποίος επηρεάζει την υγεία του εντέρου και την παραγωγή ενεργών μεταβολιτών και νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεση.
Συνολικά, οι μελέτες αυτές υπογραμμίζουν τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας στη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση της διάθεσης. Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθούν οι ακριβείς μηχανισμοί και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της διατροφικής πρακτικής. Μέχρι τότε, η διαλειμματική νηστεία παραμένει ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε τις λιγούρες, ενισχύοντας παράλληλα τη γενική ευεξία σας.