Είναι γεγονός ότι η αντίληψή μας για τις γάτες και γενικότερα για τα ζώα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από προκαταλήψεις και στερεότυπα. Έχουμε την τάση να αποδίδουμε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, ακόμα και τη νοημοσύνη τους, στο χρώμα του τριχώματός τους. Οι μαύρες γάτες συχνά θεωρούνται γκαφατζού, ενώ οι πορτοκαλί γάτες δίνονται το λιγότερο έξυπνες. Όμως, είναι αυτές οι αντιλήψεις βασισμένες σε πραγματικά επιστημονικά στοιχεία;
Ένας αριθμός έρευνων έχει προσπαθήσει να ερευνήσει τη συσχέτιση ανάμεσα στο χρώμα του τριχώματος των γατών και την προσωπικότητά τους. Κάποιες από αυτές τις έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει μια σχέση, αλλά τα αποτελέσματα αυτά είναι υποκειμενικά και επηρεασμένα από τις προσδοκίες των ανθρώπων που συμπληρώνουν τα ερωτηματολόγια. Το χρώμα του τριχώματος δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο ουσίας για να καθορίσουμε την προσωπικότητα μιας γάτας.
Αντ’ αυτού, παράγοντες όπως η κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης και τα ψυχικά τραύματα που μπορεί να έχουν υποστεί, φαίνεται πως επηρεάζουν περισσότερο την προσωπικότητα των γατών. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε γάτα έχει τη δική της μοναδική προσωπικότητα και ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ακόμα και μεταξύ γατών που ανήκουν στην ίδια φυλή.
Πέρα από την προσωπικότητα, όλα τα ζώα αξίζουν να αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστά άτομα, χωρίς να βασιζόμαστε σε στερεότυπα και προκαταλήψεις. Οι γάτες είναι περίπλοκα και μοναδικά όντα, που συνδέονται συναισθηματικά με τους ανθρώπους περισσότερο απ’ ό,τι θεωρούμε. Ας δώσουμε λιγότερη σημασία στο χρώμα τους και περισσότερη προσοχή στην αληθινή τους ουσία. Αυτό θα μας επιτρέψει να χαρούμε την προσωπικότητα και την υπέροχη συντροφιά που μας προσφέρουν.