25 Μαΐου 2025

Οικογενειακή διατροφή: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το πρωινό και το βραδινό μας γεύμα για να προστατεύσουμε την καρδιά μας

Τελευταία Άρθρα

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ NETFLIX: ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΓΚΕΙ ΦΙΛΙ;

Ένα ανατρεπτικό έργο στο Netflix προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και προβληματισμούς πάνω στο θέμα του γκεϊ φιλιού. Ο τίτλος του, "Αλέξανδρος: Η εμφάνιση ενό

Ο ρόλος του τυριού στην παιδική διατροφή: Μια υγιεινή επιλογή για όλα τα παιδιά

Το τυρί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την παιδική διατροφή, ειδικά για τα παιδιά που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα ή γιαούρτι. Η παιδία

Αλτσχάιμερ: Προσοχή στην συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισής της

Η συνήθεια που πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι το χρόνιο σκάλισμα της μύτης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα π

Οικογενειακή διατροφή: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα για το πρωινό και το βραδινό μας γεύμα για να προστατεύσουμε την καρδιά μας

Καθώς ασχολούμαστε με τη διατροφή μας, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τη σημασία της κατάλληλης ώρας κατανάλωσης των γευμάτων μας. Η ετήσια μελέτη που

Η επίδραση των συναισθημάτων της μητέρας στο μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορεί ακόμα και οι πιο προσεκτικά φυλαγμένοι λυγμοί, ακόμα και οι κρυμμένες δάκρυα, να έχουν επιπτώσεις στο μωρό που βρίσκεται στην κοιλίτσα της μαμάς του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Καθώς ασχολούμαστε με τη διατροφή μας, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τη σημασία της κατάλληλης ώρας κατανάλωσης των γευμάτων μας. Η ετήσια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Nature Communications» έρχεται να δώσει ακόμη περισσότερη βαρύτητα σε αυτήν την πτυχή της διατροφής μας, καθώς δείχνει πώς η ώρα κατανάλωσης του πρωινού και του βραδινού γεύματος επηρεάζει την υγεία της καρδιάς μας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που περιλάμβανε πάνω από 100.000 ενήλικες, η καθυστέρηση κατανάλωσης του πρωινού γεύματος συσχετίζεται με 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ανά ώρα καθυστέρησης. Επίσης, η κατανάλωση δείπνου μετά τις 21:00 συσχετίζεται με 28% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλοαγγειακής νόσου, όπως το εγκεφαλικό. Ειδικά για τις γυναίκες, αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές προτείνουν ένα κενό 13 ωρών περίπου ανάμεσα στο δείπνο και το πρωινό, προκειμένου να δοθεί στο σώμα ο χρόνος να αποκατασταθεί και να προστατευθεί η καλή λειτουργία της καρδιάς.

Πέραν των καταλλήλων ωρών κατανάλωσης των γευμάτων, η ακολούθηση του εσωτερικού ρολογιού μας έχει επίσης σημαντική συνεισφορά στην προστασία της καρδιάς μας. Το να είμαστε συνεπείς με τον κιρκάδιο ρυθμό μας, να καταναλώνουμε το πρωινό μας πριν τις 8 το πρωί και το βραδινό μας γεύμα πριν τις 8 το βράδυ, μας βοηθά να διατηρούμε τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Επίσης, η επαρκής και ποιοτική ύπνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς μας. Η έλλειψη ύπνου διεγείρει την ορμόνη που καλείται γκρελίνη, η οποία αυξάνει την αίσθηση της πείνας μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων με πολλές θερμίδες και ζάχαρη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρτασης, παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας, είναι σημαντικό να τρώμε τα γεύματά μας σε φυσιολογικές ώρες και να ακολουθούμε τον ρυθμό του εσωτερικού μας ρολογιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και να βελτιώσει την υγεία μας γενικά. Ας προσέξουμε λοιπόν το ρολόι μας και ας φροντίσουμε την καρδιά μας με τη σωστή διατροφή και τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για το πρωινό και το βραδινό μας γεύμα.