Είτε ακολουθούμε ένα σταθερό πρόγραμμα είτε προτιμούμε την έλλειψη ρουτίνας, ο τρόπος που περνάμε την ημέρα μας έχει επίπτωση στην υγεία μας, σύμφωνα με έρευνες. Καθορίζοντας το σωστό «timing» για δραστηριότητες όπως το ξύπνημα, η υγιεινή του στόματος, η γυμναστική, η λήψη σημαντικών αποφάσεων και ο ύπνος, μπορούμε να βελτιώσουμε την ευεξία μας.
Με ένα ξυπνητήρι που ορίζεται γύρω στις 7:30 το πρωί, ξυπνάμε αναζωογονημένοι για να αντιμετωπίσουμε την ημέρα. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν μεταξύ 5:22 π.μ. και 7:21 π.μ. έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες, κακή διάθεση και πόνους στους μύες. Ωστόσο, το συνεχές πρωινό ξύπνημα έχει θετικές επιπτώσεις στη μακροζωία. Έτσι, η τήρηση σταθερού ωραρίου ξύπνηματος ακόμη και τα Σαββατοκύριακα είναι σημαντική για την υγεία μας.
Το βούρτσισμα των δοντιών πριν και μετά το πρωινό με σωστό διάστημα ανάμεσα, έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία του στόματος. Επιπλέον, αυτή η πρωινή συνήθεια ενισχύει την παραγωγή του σάλιου, προστατεύοντας τα δόντια από υπολείμματα όξινων τροφών. Είναι συνεπώς σημαντικό να προσέχουμε τη σειρά και τον χρόνο του βούρτσισματος των δοντιών μας.
Η κατανάλωση του πρωινού γύρω στις 8 προσφέρει οφέλη για την υγεία μας. Ένα νέο έρευνητικό έργο έδειξε ότι η κατανάλωση πρωινού μετά τις 9 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είναι συνεπώς προτιμότερο να τρώμε το πρωινό μας νωρίτερα για να προλαβαίνουμε τις παθήσεις αυτές.
Το καφεδάκι μεταξύ 9 π.μ. και 2 μ.μ. βελτιώνει την εγρήγορσή μας, αλλά ολοκληρωμένες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ο χρόνος που πίνουμε καφέ έχει διάφορες επιδράσεις ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Επίσης, είναι συνήθως καλό να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ μετά τις 2 μ.μ. για να μην επηρεάζεται ο ύπνος μας.
Όσον αφορά τη γυμναστική, ένα νέο στοιχείο έδειξε ότι οι γυναίκες που εκτελούν τη γυμναστική τους το πρωί μεταξύ 6:30 π.μ. και 8:30 π.μ. έχουν μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κοιλιακού λίπους. Άνδρες από την άλλη πλευρά, παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα από τη γυμναστική το βράδυ. Είναι σημαντικό να βρούμε την κατάλληλη ώρα γυμναστικής που ταιριάζει στον καθένα μας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η καλύτερη ώρα για να πάρουμε μια απόφαση ή να ζητήσουμε κάτι από κάποιον είναι μετά τις 11 π.μ. Είναι επίσης η ώρα που έχουμε την καλύτερη διάθεση και τη μεγαλύτερη γνωστική ικανότητα. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χρόνος αντίδρασης και η γνωστική μας ικανότητα βρίσκονται σε αποκορύφωμα μεταξύ 11 π.μ. και 12 το μεσημέρι. Επομένως, αν έχουμε μια σημαντική απόφαση να πάρουμε ή να χρειαστούμε την απάντηση κάποιου, αυτό είναι το ιδανικό χρονικό παράθυρο.
Ένας σύντομος υπνάκος μεταξύ 12 μ.μ. και 4 μ.μ. μπορεί να μειώσει την πτώση της ενέργειας μας το απόγευμα, σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που κάνουν έναν υπνάκο το μεσημέρι έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου, καθυστερώντας τη συρρίκνωση αυτού με την πάροδο του χρόνου. Έχει αποδειχθεί ότι ο υπνάκος μας το μεσημέρι βελτιώνει τη διανοητική επίδοση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους.
Το δείπνο στις 7 μ.μ. έως 8 μ.μ. είναι η καλύτερη ώρα για την κατανάλωση του βασικού γεύματος μας. Η καθυστερημένη κατανάλωση φαγητού το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Είναι συνεπώς σημαντικό να τρώμε νωρίτερα και να δίνουμε προσοχή στο χρονικό διάστημα που αφήνουμε πριν αποτελεσματικεύεται ο ύπνος μας.
Τέλος, η κατάλληλη ώρα για τον ύπνο μας είναι γύρω στις 22:00 ή 23:00. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Είναι συνεπώς σημαντικό να αφιερώσουμε 7 έως 9 ώρες για ύπνο, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας σε καλή κατάσταση.
Συνεπώς, ακολουθώντας το σωστό τιμονί αυτών των απλών αλλά σημαντικών δραστηριοτήτων, μπορούμε να επηρεάσουμε ουσιαστικά την υγεία και την ευεξία μας. Προσαρμόζοντας το «timing» αυτών των δραστηριοτήτων στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής που θα συμβάλει σε μια πιο υγιή και ευτυχισμένη καθημερινότητα.