3 Οκτωβρίου 2025

Γεύσεις της Ίου: Ανακαλύπτοντας τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού

Τελευταία Άρθρα

“Φρένο” στα αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Μετά την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου, έχουν γίνει αλλαγές στις πλη

Ο πιο εύκολος διαγωνισμός – Νικητής όποιος έχει το χειρότερο γκαζόν

Σε ένα σουηδικό νησί οι κάτοικοι ανταγωνίζονται για το «πιο άσχημο γκαζόν» σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης νερού και φαίνεται ότι η τάση εξαπλώνεται. Η φετ

Τα μεγαλύτερα μουσικά events του φθινοπώρου

Αφήνοντας πίσω το χορταστικό συναυλιακό καλοκαίρι, μπαίνουμε στη φθινοπωρινή σεζόν με μεγάλα μουσικά events που θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα. Idle

Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen ανησυχεί για την ψυχική υγεία των παιδιών και προειδοποιεί ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας χρειάζεται

Καταγγελία Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: Άδειες για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στα καμένα του Έβρου, εντός περιοχής NATURA. Μετά την πρόσφατη ανάλυση της κατ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στο πέρασμα των αιώνων, η Ίος έχει φημιστεί για την έντονη νυχτερινή ζωή της, αλλά αξίζει να ανακαλύψουμε και τους πολλούς άλλους θησαυρούς του νησιού. Όμορφες παραλίες, μια καρτ-ποστάλ πόλη, τοπική γαστρονομία και παραδόσεις που ξεχειλίζουν αυθεντικότητα. Μια επίσκεψη στο παραδοσιακό τυροκομείο Διασέλι στην Ίο θα σας αποκαλύψει τη μαγεία των νιώτικων τυριών
Γεύσεις της Ίου: Ανακαλύπτοντας τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού
Σε ένα προνομιακό σημείο στη διασταύρωση Ψάθης – Μαγγαναρίου, ο Δημήτρης Χάρος συνεχίζει την παράδοση του τυροκόμου, που ξεκίνησε από παλιές γενιές. Το Κτήμα Διασέλι είναι οικογενειακή επιχείρηση από το 1922 και η νέα γενιά γνωρίζει τη σπουδαιότητα των αιγοπροβάτων και του γάλατός τους. Οι συνταγές του τυροκομείου παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, διασφαλίζοντας ότι η παραγωγή τυριών είναι πραγματικά παραδοσιακή
Γεύσεις της Ίου: Ανακαλύπτοντας τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού
Τα ζώα του κτήματος τρέφονται με τα φυτά που φυτρώνουν στο νησί εδώ και αιώνες, όπως το θυμάρι, το θρούμπι και η ρίγανη, διατηρώντας έτσι τη γνήσια γεύση των τυριών. Η ποιοτική περίποιηση και ωρίμανση των προϊόντων προσφέρει μια μοναδική γευστική εμπειρία. Κάθε τυρί έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και κατάλληλες χρήσεις, από το άλειμμα στο ψωμί μέχρι το τρίψιμο πάνω σε ζυμαρικά. Το ξινό, το αλμυρίκι και η γραβιέρα είναι μόνο μερικά από τα είδη τυριών που απολαμβάνουν εδώ την εξαίρετη γεύση τους
Γεύσεις της Ίου: Ανακαλύπτοντας τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού
Το τύρι είναι ένα από τα σπουδαιότερα πλούτη της Ιού και γενικότερα των ελληνικών νησιών. Η γεύση του συνδέεται άμεσα με την τοπική τροφή και τη φύση του νησιού. Τα τυριά της Ίου δεν είναι απλά παραδοσιακά, είναι κομμάτι του γαστρονομικού μας πλούτου
Γεύσεις της Ίου: Ανακαλύπτοντας τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού
Ας γευτούμε τις νέες γεύσεις τυριών της Ίου, από τα πρωινά μας με ξενοδοχείο μέχρι τα εστιατόρια με τους μεζέδες και τις περίτεχνες συνταγές. Ας ανακαλύψουμε τη γήινη και αυθεντική γεύση της νησιώτικης γαστρονομίας και ας ταξιδέψουμε μέσα από την ιστορία και παράδοση του παραδοσιακού τυροκομείου Διασέλι
Γεύσεις της Ίου: Ανακαλύπτοντας τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού
Το ταξίδι συνεχίζεται και μετά την αποχώρηση των τουριστών. Για τους κτηνοτρόφους και τους μικρούς παραγωγούς όπως η οικογένεια του Δημήτρη, οι προκλήσεις παραμένουν. Η συντήρηση του ζωικού κεφαλαίου και οι μεταφορικές δαπάνες αποτελούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά. Ωστόσο, οι προσπάθειες για να διατηρηθεί η πραγματική παραδοσιακή παραγωγή τυριών συνεχίζονται με αφοσίωση
Ας αφεθούμε, λοιπόν, στη μαγεία των γεύσεων της Ίου και ας αναζητήσουμε τα νέα λαχταριστά τυριά του νησιού. Ένα ταξίδι στην Ίο είναι πραγματικά μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, που θα συντροφεύει τις αναμνήσεις μας για πολλά χρόνια.