Το τι αποτελεί μια υπερτροφή δεν είναι μια ακριβής επιστημονική κατηγορία, αλλά μπορούμε να προσεγγίσουμε το θέμα με το να επιλέγουμε τρόφιμα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, με ενέργεια και έχουν υψηλή διατροφική αξία πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Πέραν αυτών, υπάρχουν κι άλλα μυστικά σούπερ τροφίμων που μπορούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, όπως οι πεκάν, η βρώμη και το κεφίρ.
Πεκάν: Αυτό το είδος καρπού μοιάζει με τα καρύδια, είναι πολύ διαδεδομένο στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας δεν έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει. Τα πεκάν είναι πλούσια σε μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η ωχρά κηλίδα, η λιπώδης διήθηση ήπατος, ο καταρράκτης και ο διαβήτης τύπου 2, αλλά και ορισμένων ειδών καρκίνου. Ταιριάζει εξαιρετικά σε δημητριακά για το πρωινό, στο γιαούρτι ή μπορείτε να το τρίψετε και να το προσθέσετε σε ψάρι, παντρεύοντάς το με το πανάρι και αυξάνοντας έτσι τη διατροφική του αξία. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε σε smoothies ή ακόμα και να χρησιμοποιήσετε πεκάν βούτυρο.
Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα υπέροχο σούπερ τροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και υπέρτασης, ενώ βοηθάει και στον έλεγχο της κακής χοληστερόλης. Επιπλέον, η βρώμη περιέχει ένα ειδικό είδος διαλυτών φυτικών ινών, τις βητα-γλυκάνες, που μπορεί να συμβάλουν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να την προσθέσετε στο πρωινό σας με γάλα ή σε smoothies. Επιπλέον, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας αντί για ψωμί, φτιάχνοντας για παράδειγμα μπιφτέκια με βρώμη.
Κεφίρ: Το κεφίρ είναι ένα προϊόν που μοιάζει κάπως ανάμεσα σε γάλα και γιαούρτι και έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στα τελευταία χρόνια. Λόγος γι’ αυτό είναι ότι αποτελεί πηγή προβιοτικών, που είναι καλά βακτήρια, πολύ ωφέλιμα για την υγεία του πεπτικού συστήματος, του εντέρου και γενικότερα της υγείας μας. Επιπρόσθετα, περιέχει ασβέστιο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, καθώς και πρωτεΐνη που αποτελεί έναν ισχυρό δυναμωτικό παράγοντα. Για να αξιοποιήσετε όλα αυτά τα οφέλη, μπορείτε να ενσωματώσετε το κεφίρ στη διατροφή σας ως προβιοτικό φαγητό, όπως με ξινόγαλο ή γιαούρτι. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε κεφίρ σε smoothie με μύρτιλα και μέλι για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ.