29 Μαΐου 2025

Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού phishing

Τελευταία Άρθρα

Πάτρα: Συνεχίζεται με επιτυχία το θεατρικό έργο “Σκοτεινές Σκηνές” (φωτο)

Το θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία το θεατρικό έργο "Σκοτεινές Σκηνές", μια συμπαραγωγή της Μηχανής Τέχνης και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρα

Το μέλλον της τεχνολογίας: Τι να περιμένουμε μέχρι το 2024

Η πορεία της τεχνολογίας εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και το έτος 2024 φέρνει αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον τομέα. Αν και μερικές από αυτές τις τεχν

Η εναρμόνιση της κουρδικής και της τουρκικής κουζίνας στο Μαγκάλ: Ένα πολιτικό μήνυμα που συνδυάζει γεύσεις και ποιότητα

Η κουρδική και η τουρκική κουζίνα είναι δύο αρχαιότατες κουζίνες που μετρούν αιώνες ιστορίας. Και αν και από άποψη γεωγραφικής τοποθεσίας ανήκουν σε διαφορετι

Δυναμική γυναικεία παρουσία στις παραλίες γύρω από την Πάτρα (φωτογραφίες)

Στις παραλίες γύρω από την όμορφη πόλη της Πάτρας, το καλοκαίρι αυτό είδαμε να περνούν μπροστά μας εντυπωσιακά κορμιά. Γυναίκες από την περιοχή αλλά και από

Ο χωρισμός: Ένα τέλος που ανοίγει νέους δρόμους

Οι σχέσεις μας έχουν μεγάλη επίδραση στην αυτοεκτίμησή μας, είτε το αναγνωρίζουμε είτε όχι. Καθώς εξελισσόμαστε με τους συντρόφους μας, οι στόχοι μας, οι ανά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Προστατέψτε τον εαυτό σας από το ηλεκτρονικό phishing: Δέκα απαραίτητα βήματα

Μπορεί να χρειαστεί μόνο λίγα λεπτά για να πέσουμε θύματα μιας απάτης ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing). Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε αν κάνουμε κλικ σε έναν σύνδεσμο και αντιληφθούμε ότι μπορεί να είναι απάτη; Η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET παρουσιάζει δέκα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε αφού έχουμε πέσει θύμα της απάτης.

1. Προσέχουμε να μην δίνουμε περισσότερες πληροφορίες. Αν λάβουμε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, αποφεύγουμε να μοιραστούμε οποιαδήποτε προσωπική ή τραπεζική πληροφορία. Είναι σημαντικό να προσέχουμε και να μην αποκαλύπτουμε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μας.

2. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας από το διαδίκτυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιθέσεις phishing μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό και να πάρουν απομακρυσμένο έλεγχο της συσκευής μας. Για να περιορίσουμε τη ζημιά, αποσυνδέουμε την παραβιασμένη συσκευή από το διαδίκτυο.

3. Δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας. Εκτός από την αποσύνδεση από το διαδίκτυο, δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων μας, ιδίως των ευαίσθητων εγγράφων και των φωτογραφιών μας. Είναι σημαντικό να δημιουργούμε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας και να αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, USB ή υπηρεσίες αποθήκευσης στο cloud.

4. Εκτελούμε σάρωση για κακόβουλο λογισμικό. Αφού αποσυνδεθεί η συσκευή μας από το διαδίκτυο, εκτελούμε σάρωση με λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Αν εντοπιστούν κακόβουλα αρχεία, ακολουθούμε τις οδηγίες για την αφαίρεσή τους.

5. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επαναφοράς εργοστασιακών ρυθμίσεων. Σε περιπτώσεις που έχουμε πέσει θύματα επιθέσεων phishing, μπορεί να είναι χρήσιμο να επαναφέρουμε τη συσκευή μας στις αρχικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένα κακόβουλα λογισμικά μπορεί να παραμείνουν στη συσκευή ακόμη και μετά την επαναφορά. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να έχουμε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας.

6. Αλλάζουμε τους κωδικούς μας. Αν έχουμε πιστεύσει την απάτη και έχουμε αποκαλύψει τα προσωπικά μας στοιχεία, είναι σημαντικό να αλλάξουμε αμέσως τους κωδικούς μας σε όλους τους λογαριασμούς μας.

7. Επικοινωνούμε με τράπεζες και άλλες αρχές. Αν έχουμε δώσει προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες, πρέπει να ενημερώσουμε τις σχετικές αρχές και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας. Επίσης, μπορούμε να ζητήσουμε τον πάγωμα ή τον αποκλεισμό της κάρτας μας για να αποτρέψουμε περαιτέρω απάτες.

8. Ελέγχουμε τη δραστηριότητα στους λογαριασμούς μας. Ένας επιτυχημένος χάκερ μπορεί να έχει αλλάξει τα στοιχεία σύνδεσης στους λογαριασμούς μας ή να προσπαθήσει να παραμείνει στη συσκευή μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για την αποφυγή αυτού, πρέπει να ελέγχουμε την δραστηριότητα στους λογαριασμούς μας και να αλλάζουμε τα στοιχεία σύνδεσής μας.

9. Ανιχνεύουμε μη αναγνωρισμένες συσκευές. Αν υποπτευθούμε ότι οι κακοποιοί έχουν κλέψει τα στοιχεία του λογαριασμού μας, πρέπει να ελέγξουμε την δραστηριότητα και να αποσυνδεθούμε από άγνωστες συσκευές.

10. Ενημερώνουμε τους γνωστούς μας. Ανιχνεύοντας μια απάτη, είναι σημαντικό να ειδοποιήσουμε τους φίλους, τις επαφές και τον εργοδότη μας, καθώς οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λίστα επαφών μας για τη διάχυση ηλεκτρονικών ψεύτικων συνδέσμων ή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εμποδίσουμε και άλλους ανθρώπους να πέσουν θύματα απάτης.

Με αυτά τα δέκα βήματα και τη σωστή γνώση, μπορούμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από το ηλεκτρονικό phishing. Η προσοχή και η ενημέρωση είναι τα κύρια εργαλεία μας για να παραμείνουμε ασφαλείς στον κυβερνοχώρο.