28 Μαΐου 2025

Ο νέος θησαυρός γεύσεων μας: Ανακαλύπτοντας τις μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας

Τελευταία Άρθρα

Νέα Κοινότητα στο Patrasevents.gr: Κέρδισε πρόσκληση για τη συναυλία του D3lta στην Frida!

Το Patrasevents.gr έχει μια εκπληκτική είδηση για εσάς! Αποκτήστε την ευκαιρία να παραβρεθείτε στη συναυλία του D3lta στην Frida, που θα λάβει χώρα το Σάββατ

Ένα πειραματόζωο με ατομικότητα: Το έργο “Καρδιά του Σκύλου” στο θέατρο Κιβωτός

Στην παράσταση "Καρδιά του Σκύλου", που σκηνοθετεί η Έφη Μπίρμπα στο θέατρο Κιβωτός, είδαμε τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και μείναμε συντελεσμέν

7 τρόποι για μια ευτυχισμένη σχέση

Η πολυπλοκότητα των ανθρώπων και οι διάφορες προσωπικότητες κάνουν κάθε ζευγάρι μοναδικό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να αναγνωρίσουμε 7

Φθινόπωρο: Τα απαραίτητα κομμάτια για στυλ και άνεση

Ανανεωμένο φθινόπωρο: Οι must-have επιλογές για τη ντουλάπα σας Το φθινόπωρο είναι εδώ, έστω και αν η θερμοκρασία και η υγρασία μας δημιουργούν αμφιβολίες.

Η Apple ανακοινώνει το iPhone 15: Όλα τα νέα χαρακτηριστικά live!”

Σήμερα, η Apple έχει την τιμητική της παρουσίασης των νέων μοντέλων iPhone 15. Με το όνομα "Wonderlust", αυτή η εκδήλωση αναμένεται πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Στο θετικό τονωτικό Phrases.net μαθαίνουμε πάρα πολλά για τις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας. Μεταξύ των επιδοκιμασμένων πιάτων, όπως ο αγαπημένος μας μουσακάς, η ελληνική σαλάτα και το γνωστό μας τζατζίκι, υπάρχουν πολλά άλλα πιάτα που αξίζει να ανακαλύψουμε. Βάση των ζαχαροπλαστείων, των συναντήσεων με τους αργοναύτες και τις γειτόνισσες, δημιουργήθηκαν πολλές συνταγές που μπορεί να μην ξέρετε. Σήμερα λοιπόν, σας προσκαλούμε σε ένα μαγαζί, στα χρόνια και τον τόπο που ανήκουμε. Αυτό που ξεχωρίζει είναι όχι μόνο η γεύση, αλλά και οι ιστορίες πίσω από τις συνταγές. Σε ένα νέο βιβλίο, η Ελληνοβρετανίδα δημοσιογράφος, Αναστασία Μίαρη, μας παρουσιάζει τις πολύτιμες συνταγές των γιαγιάδων της και μας ταξιδεύει στους γευστικούς θησαυρούς της Ελλάδας
Ο νέος θησαυρός γεύσεων μας: Ανακαλύπτοντας τις μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας
Οι γιαγιάδες μας είναι οι πρώτες γευστικές αναμνήσεις μας. Μας τρέφουν και μας φροντίζουν από μικρά παιδιά και το φαγητό που μαγειρεύουν συχνά εμπνέει πολλούς κορυφαίους σεφ. Μιλήστε σε οποιονδήποτε μάγειρα για την έμπνευσή του και είμαι βέβαιος ότι ένας από αυτούς θα αναφέρει την γιαγιά του. Αυτή η κουλτούρα να μαγειρεύεις με αγάπη και να θέλεις να ταΐζεις άλλους, φιλτράρεται μέσα από τις οικογένειές μας και στην κουλτούρα του φαγητού μας. Η Ελληνοβρετανίδα δημοσιογράφος, Αναστασία Μίαρη, τιμά και αναδεικνύει τον τεράστιο γαστρονομικό πλούτο που κρύβουν στα χέρια τους οι γιαγιάδες μας. Μέσα από τις συναρπαστικές συνταγές και τις ιστορίες των γιαγιάδων, ανακαλύπτουμε τα ποικίλα πιάτα της Ελλάδας – πολύ περισσότερα από τον δημοφιλή μακέδονικο μουσακά, την παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και το δροσερό τζατζίκι
Ο νέος θησαυρός γεύσεων μας: Ανακαλύπτοντας τις μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας
Αυτή η εντυπωσιακή παρουσίαση των γιαγιάδων και των παραδοσιακών συνταγών τους έρχεται μέσα από το πρότζεκτ Matriarch Eats της Αναστασίας Μίαρη, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου 7 χρόνια. Με αυτό το πρότζεκτ, η Μίαρη μαγειρεύει με τις γιαγιάδες του κόσμου και μοιράζεται τις ιστορίες και τις συνταγές τους στο Instagram. To πρώτο βιβλίο της, Grand Dishes, περιλαμβάνει συνταγές από 70 γιαγιάδες ανά τον κόσμο, καθώς και πιάτα από καταξιωμένους σεφ και λάτρεις της γαστρονομίας, όπως ος Francis Mallmann, Anna Jones και Enrique Olvera, εμπνευσμένα από τις γιαγιάδες τους. Το τελευταίο της έργο, γιαγια, είναι ίσως το πιο προσωπικό γιατί είναι άμεσα εμπνευσμένο από τη δική της γιαγιά από την Κέρκυρα
Ο νέος θησαυρός γεύσεων μας: Ανακαλύπτοντας τις μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας
Η συγγραφέας αναζήτησε την γνώση και τις συνταγές αυτών των γυναικών, η οποία αποτελεί τη γαστρονομική μας κληρονομιά. “Το φαγητό λέει τόσα πολλά για το ποιοι είμαστε ως άνθρωποι και το ίδιο ισχύει και για το πώς τρώμε”, αναφέρει η Μίαρη. Με το βιβλίο της, η συγγραφέας αποκτά πρόσβαση σε έναν θησαυρό συνταγών που μας συνδέει με το παρελθόν και μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε την ελληνική κουζίνα όπως σχετίζεται με την τοπική ζωή, τις συνθήκες διαβίωσης και την εποχικότητα
Ο νέος θησαυρός γεύσεων μας: Ανακαλύπτοντας τις μυστικές συνταγές των γιαγιάδων μας
Στο βιβλίο της, η Μίαρη παρουσιάζει ποικίλα πιάτα από όλη την Ελλάδα, κυρίως χορτοφαγικά. Από τα πεντανόστιμα κολοκυθάκια γεμιστά της Λέσβου, την τηνιακή φουρτάλια, το πικάντικο κερκυραϊκό μπουρδέτο, πιάτα με ζυμαρικά από τα Ιόνια νησιά, μέχρι μια δροσερή καρπουζόπιτα από τη Μήλο. Με αυτές τις συνταγές, οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ακόμα περισσότερες και να χρησιμοποιήσουν αυτό το βιβλίο ως οδηγός της ελληνικής κουζίνας, συνδυάζοντας τη με τον τρόπο ζωής, τις συνθήκες διαβίωσης και την εποχικότητα. Η μαγειρική των γιαγιάδων μας κρύβει μια μεγάλη σοφία και μόνο όσο μεγαλώνουμε μπορούμε να την αντιληφθούμε όλο και περισσότερο
Αυτό το έργο, μια γιορτή της γυναικείας δύναμης και μια απάντηση στα ηλικιακά στερεότυπα, είναι μια αξιολάτρευτη προσπάθεια της Αναστασίας Μίαρη να τιμήσει τις γιαγιάδες και τη γαστρονομική τους κληρονομιά. “Οι συνταγές θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για να προστατευτούν από την UNESCO, κατά τη γνώμη μου – είναι ένας θησαυρός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και είναι επιπλέον ευχάριστος”, συμπληρώνει η συγγραφέας
Μέσω των συνταγών των γιαγιάδων μας, μπορούμε να βιώσουμε και να κατανοήσουμε την πλούσια ελληνική κουλτούρα και επιβραβεύουμε τη γυναικεία δημιουργικότητα και τη συνεισφορά τους στη γευστική κληρονομιά μας. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν αυτή την κοινή βασίλειο και ας γίνουμε φίλοι με τις συνταγές των γιαγιάδων μας.