14 Μαρτίου 2025

Ο θαυματουργός σπόρος που προστατεύει την καρδιά και ρυθμίζει τα επίπεδα σάκχαρου

Τελευταία Άρθρα

Η υποκρισία: Μια πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης

Η υποκρισία είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας μια επαναλαμβανόμενη και ανησυχητική πτυχή της ανθρώπινης κοινωνίας. Αυτή η

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Καταπολεμητής της Παιδικής Παχυσαρκίας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε μια κοινή εκδήλωση για την παρουσίαση ενός νέου και φιλόδοξου προγράμματος που αποσκοπεί στη

Γυναίκες: Ο κίνδυνος της καθυστερημένης ώρας έναρξης του ύπνου

Η έλλειψη ύπνου έχει συχνά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, αλλά νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμα και οι μικρές παρεκκλίσεις από το συνηθισμένο ωράριο

Ο μυστικός κώδικας για την υγεία του εντέρου: Ο γαστρεντερολόγος που αποκαλύπτει τις 4 βιταμίνες που χρειάζεται το πεπτικό σύστημα”

Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος που αποδίδεται στο έντερο ως τον δεύτερο εγκέφαλο. Ο λόγος είναι ότι το έντερο είναι στενά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο μέσω του άξ

Αποκάλυψη: Ελπίδα για την πρόληψη της μυωπίας με νέα θεραπεία

Μια νέα έρευνα φέρνει ελπίδα για την πρόληψη της μυωπίας σε μικρά παιδιά με τη χρήση μιας ουσίας που αναστέλλει την εξέλιξή της. Τα αποτελέσματα της τριετούς

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η απόλαυση ενός πασατέμπου πριν τον ύπνο, αγκαλιά με μια ταινία, είναι αγαπημένη συνήθεια για πολλούς. Άλλοι τον επιλέγουν κατά τη διάρκεια θεατρικών ή κινηματογραφικών παραστάσεων. Ωστόσο, για ορισμένους, η διαδικασία του να αποφλοιώσουν τον σπόρο προκειμένου να φάνε την νόστιμη ψίχα είναι κουραστική. Παρόλα αυτά, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πασατέμπου δεν είναι απλά μια συνήθεια, αλλά μια επιλογή με πολλά οφέλη για την υγεία. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι αυτά τα οφέλη.

1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Ο σπόρος του πασατέμπου είναι μία πηγή αντιοξειδωτικών, που έχουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των “ελεύθερων ριζών” που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση πασατέμπου συνδέεται με μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, ενώ άλλη μελέτη ανέφερε ότι μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες προεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

2. Ρύθμιση του σάκχαρου
Μία μελέτη απέδειξε ότι η κατανάλωση πασατέμπου σε συνδυασμό με την κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να προστατεύσει από επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και σάκχαρου στο αίμα. Έτσι, ο πασατέμπος μπορεί να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από διαβήτη να διαχειριστούν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

3. Προστασία της καρδιάς
Ο πασατέμπος περιέχει ακόρεστα λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του α-λινολενικού οξέος (ALA). Η κατανάλωση πασατέμπου έχει συσχετιστεί με ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά και την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2011 δείχνει επίσης ότι το ελαιόλαδο πασατέμπου βελτίωσε τα επίπεδα χοληστερόλης σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Επιπλέον, η παρούσα σε μαγνήσιο περιεκτικότητα του πασατέμπου πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

4. Αντικαρκινική δράση
Παρόλο που δεν υπάρχει “υπερτροφή” που μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο μόνη της, είναι γνωστό ότι μία υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο της νόσου. Η κατανάλωση πασατέμπου συσχετίζεται με μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

5. Υγιεινή ουροδόχος κύστη
Μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο του πασατέμπου μπορεί να προλάβει ή να θεραπεύσει διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, προστατεύοντας και εγγυώντας την ομαλή λειτουργία του. Η αλλεργία σε πασατέμπο είναι σπάνια, ενώ η κατανάλωσή του θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε δυσάρεστα συμπτώματα όταν τρώτε πασατέμπο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.