4 Δεκεμβρίου 2025

Η ιστορία του μελομακάρονου και του κουραμπιέ – Από τη Μικρασία στα ελληνικά τραπέζια

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι παραδοσιακοί γλυκίσματα των Χριστουγέννων, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών τραπεζιών στην Ελλάδα. Τα γλυκίσματα αυτά δεν είναι καταγωγής Ελλάδας, αλλά ήρθαν από την Μικρά Ασία με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Παρόλα αυτά, τα έχουμε αγκαλιάσει και έχουν γίνει μέρος της ελληνικής παράδοσης.

Το όνομα “κουραμπιές” προέρχεται από την λέξη “Qurabiya” στα αζέρικα και “Kurabiye” στα τουρκικά, που σημαίνει μπισκότο. Οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία δημιούργησαν τη Νέα Καρβάλη στον Νομό Καβάλας το 1924 και μετέφεραν μαζί τους την παραδοσιακή συνταγή των κουραμπιέδων. Έτσι, οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες στην Ελλάδα είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση. Η λέξη “μακαρόνι” προέρχεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη “μακαρωνία”, που αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό. Αυτό το γλύκισμα παρουσιάστηκε μετά την κηδεία και είχε το σχήμα του σημερινού μελομακάρονου. Αργότερα, όταν το μακαρόνι περιλούστηκε με σιρόπι μέλι, ονομάστηκε “μελομακάρονο” και έγινε γνωστό ως το γλύκισμα του Δωδεκαήμερου. Πρωτίστως οι Μικρασιάτες Έλληνες το ονόμαζαν “φοινίκια”. Οι Λατίνοι και οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν την λέξη “μακαρωνία” ως “maccarone”, που σήμερα αναφέρεται στα σπαγγέτι. Στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάζεται “macaroon”, που είναι παρόμοιο με το μελομακάρονο.

Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο τα κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα διακοσμούν τα κρησφύγετα μας και μας ταξιδεύουν στην ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων. Παρά την προέλευση τους, έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική παράδοση και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών μας παραδόσεων.

*Με πληροφορίες από την Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών.