2 Οκτωβρίου 2025

Η ιστορία του μελομακάρονου και του κουραμπιέ – Από τη Μικρασία στα ελληνικά τραπέζια

Τελευταία Άρθρα

Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την έκθεση "Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολ

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

Διαμονή μέσα στα βάθη της φύσης – Περνώντας τη νύχτα στις ωραιότερες καλύβες του κόσμου

Αυτό το άρθρο γράφεται για να προβάλλει την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης και να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών σε όσους επιθυμούν να ξεφύγο

Γιατί το Kalesma στη Μύκονο θεωρείται πρότυπο νέο boutique ξενοδοχείο

Το Kalesma στη Μύκονο έχει κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό πολλών γνωστών media σε όλον τον κόσμο, όπως το Architectural Digest, το Harpers Bazaar, τ

«Hijarbie»: Η Barbie με τη μαντίλα επιστρέφει

Μετά από ένα διάλειμμα έξι ετών, δημοσιεύτηκε στο Instagram η φωτογραφία μιας κούκλας που φοράει ένα ροζ φόρεμα και μια μαντίλα, ποζάροντας μπροστά σε ένα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι παραδοσιακοί γλυκίσματα των Χριστουγέννων, κουραμπιέδες και μελομακάρονα, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εορταστικών τραπεζιών στην Ελλάδα. Τα γλυκίσματα αυτά δεν είναι καταγωγής Ελλάδας, αλλά ήρθαν από την Μικρά Ασία με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου. Παρόλα αυτά, τα έχουμε αγκαλιάσει και έχουν γίνει μέρος της ελληνικής παράδοσης.

Το όνομα “κουραμπιές” προέρχεται από την λέξη “Qurabiya” στα αζέρικα και “Kurabiye” στα τουρκικά, που σημαίνει μπισκότο. Οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία δημιούργησαν τη Νέα Καρβάλη στον Νομό Καβάλας το 1924 και μετέφεραν μαζί τους την παραδοσιακή συνταγή των κουραμπιέδων. Έτσι, οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες στην Ελλάδα είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Τα μελομακάρονα έχουν αρχαιοελληνική προέλευση. Η λέξη “μακαρόνι” προέρχεται από την μεσαιωνική ελληνική λέξη “μακαρωνία”, που αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό. Αυτό το γλύκισμα παρουσιάστηκε μετά την κηδεία και είχε το σχήμα του σημερινού μελομακάρονου. Αργότερα, όταν το μακαρόνι περιλούστηκε με σιρόπι μέλι, ονομάστηκε “μελομακάρονο” και έγινε γνωστό ως το γλύκισμα του Δωδεκαήμερου. Πρωτίστως οι Μικρασιάτες Έλληνες το ονόμαζαν “φοινίκια”. Οι Λατίνοι και οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν την λέξη “μακαρωνία” ως “maccarone”, που σήμερα αναφέρεται στα σπαγγέτι. Στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάζεται “macaroon”, που είναι παρόμοιο με το μελομακάρονο.

Έτσι λοιπόν, κάθε χρόνο τα κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα διακοσμούν τα κρησφύγετα μας και μας ταξιδεύουν στην ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων. Παρά την προέλευση τους, έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική παράδοση και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών μας παραδόσεων.

*Με πληροφορίες από την Ένωση Μικρασιατών Φοιτητών.