2 Οκτωβρίου 2025

Η γευστική απόδραση μου στην Ερμούπολη: Ένα ταξίδι στην ιστορία του λουκουμιού

Τελευταία Άρθρα

ΜΙΚΙΟ: Ένα εντυπωσιακό σπίτι στο Ρέθυμνο μόλις 53 τετραγωνικά

Το "Μικιό" είναι ένα μικροσκοπικό σπίτι που βρίσκεται στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Ανήκει στον κτιριακό όγκο του 19ου αιώνα και έχει ανακαινισ

Κοριοί: Ταξιδεύουν, κρύβονται και απειλούν – Τα τσιμπήματα, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τους κοριούς και η ζοφερή κατάσταση αρχίζει να προκαλεί ανησυχία και στη χώρα μας. Αν και είχαμε να ασχοληθ

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες στα ταξίδια σας

Για να αφομοιώσετε πλήρως έναν προορισμό που ονειρευόσασταν, θα πρέπει να αφιερώσετε πολλές ώρες και μέρες ταξιδιού με αεροπλάνα, τρένα ή πλοία, οδηγώντας

7 υπέροχα Αirbnb για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Το επερχόμενο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η ιδανική ευκαιρία για απόδραση και χαλάρωση. Αν εξακολουθείς να αναζητείς κατάλυμα, δεν χρειάζεται να ανη

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Πριν από λίγα χρόνια, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ την όμορφη πόλη της Ερμούπολης στη Σύρο. Αυτή η καλοκαιρινή απόδραση ήταν γεμάτη ζεστασιά και ομορφιά, και πάντα θα τη θυμάμαι με αγάπη
Η γευστική απόδραση μου στην Ερμούπολη: Ένα ταξίδι στην ιστορία του λουκουμιού
Έτσι λοιπόν, ένα φωτεινό πρωινό, αναχωρήσαμε από το λιμάνι της Αθήνας με κατεύθυνση το Αιγαίο. Η περιπέτειά μας ξεκίνησε και η ομορφιά της επιβλητικής φύσης των Κυκλάδων μας κατέκλυσε. Ο ήλιος, ο Ποσειδώνας και ο Αίολος το παίζανε δικοί μας και εγώ ξεχνούσα το τηλέφωνο και τα social media. Η θέα της Κέας με τα φαλακρά βουνά της με έκανε να ξετυλίγομαι από τα λιωμένα στην πόλη μπιπ-μπιπ της τεχνολογίας
Καθώς περπατούσαμε στα σοκάκια της Ερμούπολης, θαύμαζα τα όμορφα αρχοντικά και η παιδική μου ψυχή ξύπναγε. Η άφιξή μας στο ξενοδοχείο ήταν σαν να βρήκα έναν παράδεισο. Εκεί συνάντησα μια γυναίκα με μια μαγευτική παρουσία. Ήταν κυρία μου και καλωσόριζε τους επισκέπτες με την γλυκιά φωνή της. Σαν να με γνώριζε από πάντα, με ρώτησε από που είχα έρθει. Το χαμόγελο της ξεκίναγε από τα μάτια και έφτανε μέχρι την καρδιά της
Μου πρότεινε να ηρεμήσω και να ξεκουραστώ και με πήρε σε ένα μικρό σαλονάκι. Εκεί, ένα παλιό κουτί σαν κοσμηματοθήκη κρατούσε τη μαγεία που θα ζήσω. Το άνοιξε και μπροστά μου εμφανίστηκαν τα φρέσκα λουκουμάκια τριαντάφυλλο. Με γλυκιά ιεροτελεστία, μου έδωσε δύο από αυτά σε ένα μικρό πιατάκι. Αισθάνθηκα σαν να ταξίδευα πίσω στην εποχή όπου οι Χιώτες πρόσφυγες έφερναν το λουκούμι στο νησί. Απλό στη συνταγή του με ζάχαρη, νερό και άμυλο, αυτό το λουκούμι είχε μυστικά. Το νερό που χρησιμοποιούσαν οι λουκουμοποιοί ήταν υφάλμυρο και η διαδικασία παραγωγής έγινε σε μπακιρένια καζάνια. Τα λουκουμιά της Χίου ήταν αγαπητά σε πολλούς, ακόμα και σε παγκόσμια γνωστά πρόσωπα όπως ο Ναπολέων και ο Τσόρτσιλ
Τελειώνοντας το ξεχωριστό γεύμα μου, μείναμε ακόμα λίγο να απολαύσουμε την ηρεμία του μέρους. Η κυρία μου χαμογέλασε και με λέει: “Κόρη μου, όταν φας τη λουκουμόσκονη, θα παραμείνεις στον τόπο μας και θα καλοπαντρευτείς”. Η παρουσία αυτής της γυναίκας με έκανε να νιώσω σαν να ήμουν στο σπίτι μου
Αλλά ο χρόνος πέρασε και όταν επιστρέψαμε στην Ερμούπολη, ανακάλυψα ότι έφυγε. Όμως, η κληρονομιά της ζει πλέον μέσα από τους εγγονούς της, που συνεχίζουν την ιερή παράδοση του λουκουμιού. Αυτή η γλυκιά ανάμνηση παραμένει ζωντανή μέσα μου και οι γεύσεις αυτής της πόλης θα με συντροφεύουν για πάντα
Η εμπειρία μου στην Ερμούπολη ήταν μια αξέχαστη περιπέτεια στην ιστορία του λουκουμιού. Με την σοφία της γυναίκας αυτής και το χαμόγελό της, έμαθα πόσο σημαντική είναι η παράδοση και η αγάπη για την τροφή μας. Με αυτή την εμπειρία συνεχίζω να εξερευνώ τη μαγεία της μεσογειακής κουζίνας και να μοιράζομαι τις γνώσεις μου με τους άλλους
Σεφ Λάουρα Σαργέντη