3 Οκτωβρίου 2025

Παιδιά: Οι χυμοί φρούτων συνδέονται με αύξηση βάρους

Τελευταία Άρθρα

Καφές: 9 trivia για μια αγαπημένη καθημερινή συνήθεια

Είναι γνωστό ότι πολλοί από εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν πριν πιουν τον πρωινό τους καφέ. Ο καφές δεν είναι απλά μια ανάγκη, αλλά έχει γίνει μια καθημ

Μυκητιάσεις και τραυματισμοί στην άμμο

Στην άμμο της παραλίας δεν απλώς χτίζουμε παλάτια και κάστρα! Περπατάμε, τρέχουμε, κάνουμε γυμναστική, παίζουμε beach-volley και ρακέτες. Περνάμε το μεγαλύ

Μια 11χρονη στο ΕΔΔΑ για την κλιματική αλλαγή- Γιατί είναι ιστορική η προσφυγή

Η 11χρονη Mariana Agostinho κάθισε σήμερα στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), μαζί με τα δύο αδέλφια και τα τρία ξαδέλφι

Ο Frankie άνοιξε το πρώτο τατουατζίδικο της Ικαρίας

Ο Frankie, 28 χρονών, με καταγωγή από την Ικαρία, αποφάσισε πρόσφατα να επιστρέψει στο νησί του και να ανοίξει το πρώτο στούντιο τατουάζ. Μεγάλωσε στο Πίτσ

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο ρόλος των χυμών φρούτων στην αύξηση βάρους των παιδιών και των ενηλίκων έχει αναδειχθεί από μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Η έρευνα υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση ακόμη και ενός μόνο ποτηριού φυσικού χυμού φρούτων συνδέεται με μικρή αύξηση του βάρους.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα με τους χυμούς είναι η ποσότητα. Η παραμελημένη ευαισθησία στην ποσότητα των φρούτων που αποτελούν το χυμό, οδηγεί σε υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Για παράδειγμα, ενώ ίσως να μην καταναλώναμε τρία κομμάτια πορτοκαλιού ταυτόχρονα, ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού περιέχει περίπου τρία πορτοκάλια, που μπορούμε να καταναλώσουμε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Αυτή η πρακτική οδηγεί σε σημαντική πρόσληψη θερμίδων και αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο της υπερβολικής ζάχαρης στο αίμα και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Μετά από ανάλυση 42 μελετών που περιλάμβαναν παιδιά και ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση χυμών φρούτων συσχετίζεται με μικρή αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Πιο συγκεκριμένα, στα παιδιά, η πρόσθετη κατανάλωση μίας μερίδας φυσικού χυμού φρούτων συνδέεται με αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,03, ενώ στους ενήλικες, η κατανάλωση των χυμών οδηγεί σε αύξηση του ΔΜΣ κατά 0,02.

Σε αντίθεση με τους χυμούς, τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά παρουσιάζουν θρεπτικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες προσφέρουν γρήγορο κορεσμό και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Όταν καταναλώνουμε ένα ολόκληρο φρούτο, όπως ένα μήλο, το σάκχαρο που περιέχεται σε αυτό απελευθερώνεται αργά στο αίμα, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης. Ωστόσο, ο χυμός φρούτων πλημμυρίζει το αίμα με σάκχαρα, προκαλώντας επιπλέον κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης. Αυτό είναι επιβλαβές για τα όργανα, καθώς το σώμα μας χειρίζεται την περίσσεια ζάχαρης με δυσκολία, μετατρέποντας τη σε ποσοστό σε λίπος. Επιπλέον, ο εγκέφαλος μας καταγράφει καλύτερα τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε στερεή μορφή, προσαρμόζοντας ανάλογα την πρόσληψη τροφής.

Συνοψίζοντας, η μελέτη αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση χυμών φρούτων και επισημαίνει τα οφέλη της κατανάλωσης ολόκληρων φρούτων και λαχανικών. Επομένως, είναι σημαντικό να επιλέξουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά σε ολοκληρωμένη μορφή, προκειμένου να απολαύσουμε τα οφέλη τους για την υγεία μας, αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και των αρνητικών συνεπειών που αυτή μπορεί να έχει.