Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν την ψαρόπρωτη για την μείωση της χοληστερίνης
Για αρκετό καιρό, οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή μας στη σημασία των ψαριών στη διατροφή μας. Μέχρι σήμερα, ο σολομός ήταν στην κορυφή της λίστας τους για τις πλούσιες βιταμίνες του, οι οποίες συμβάλλουν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, στην επιδιόρθωση του DNA και στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition αποκαλύπτει ότι ο σολομός είναι η ιδανική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εντόπισαν τέσσερις ενώσεις στο ψάρι που μπορούν να μειώσουν τον “κακό” τύπο της χοληστερόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
“Είμαστε οι πρώτοι που ανακαλύπτουμε συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις σολομού που αυξάνονται στο πλάσμα μετά την κατανάλωση (ένα έως δύο φιλέτα την εβδομάδα)”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα τους είχαν μεγαλύτερη μείωση του συνολικού χοληστερόλη, της χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, η οποία αποτελεί δείκτη καρδιακών παθήσεων.
Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε τον σολομό στη διατροφή μας για να μειώσουμε τη χοληστερίνη; Έχουμε μερικές προτάσεις για εσάς. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια ομελέτα με καπνιστό σολομό και αβοκάντο ή ένα πλούσιο και κρεμώδες ριζότο με καπνιστό σολομό και λεμόνι για ένα υγιεινό και γευστικό γεύμα. Για όσους αναζητούν ένα γεύμα που θα είναι γεμάτο πρωτεΐνες, ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ένα power bowl με σολομό είναι η ιδανική επιλογή. Είτε για πρωινό, είτε για μεσημεριανό ή ελαφρύ βραδινό, ένα τοστ με σολομό, τυρί κρέμα και ραπανάκια θα σας εκπλήξει. Αν θέλετε κάτι δροσερό και ελαφρύ, μπορείτε να δοκιμάσετε μπουκιές αγγουριού με σολομό, όπου μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μυρωδικά για περισσότερη γεύση. Τέλος, μια ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με πένες, σολομό και κουκουνάρι ή ένας ψητός σολομός με πορτοκάλι και τζίντζερ θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Συνοψίζοντας, ο σολομός αποτελεί το απόλυτο φαγητό για να μειώσετε τη χοληστερίνη. Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τον κακό τύπο της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Με αυτές τις προτάσεις για να εντάξετε τον σολομό στην καθημερινή σας διατροφή, μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της χοληστερίνης και η επίτευξη ενός υγιεινού τρόπου ζωής.