2 Οκτωβρίου 2025

Νέα Διατροφική Προσέγγιση για την Ρευματοειδή Αρθρίτιδα: Αντιφλεγμονώδης Διατροφή για Ανακούφιση

Τελευταία Άρθρα

Το TikTok ο νέος οδηγός των ταξιδιών

Στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Stuart Flint, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρηματικών λύσεων του TikTok, συνομίλησε με την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτ

Το σούπερ γιοτ που θα «πετάει» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το Lazzarini Design Studio παρουσιάζει ένα καινοτόμο σκάφος, το Plectrum, το οποίο ξεχωρίζει για το μοναδικό σύστημα κίνησής του. Αυτό το ηλεκτρικό σούπερ

Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την έκθεση "Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολ

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

Διαμονή μέσα στα βάθη της φύσης – Περνώντας τη νύχτα στις ωραιότερες καλύβες του κόσμου

Αυτό το άρθρο γράφεται για να προβάλλει την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης και να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών σε όσους επιθυμούν να ξεφύγο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

*Γράφει η Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια κοινή φλεγματώδης νόσος των αρθρώσεων που προκαλεί πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας. Αυτοάνοσο νόσημα και μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν επίσημες διαιτητικές συστάσεις για την πρόληψη ή αντιμετώπισή της. Ωστόσο, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Παρακάτω, θα εξετάσουμε ποια συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής αυτών που πάσχουν από αυτήν την πάθηση. Προτείνουμε μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

1. Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση ιχθυελαίων που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επώδυνων αρθρώσεων. Προτείνουμε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως σκουμπρί, σολομό, πέστροφα, ρέγγα και σαρδέλα, καθώς και συμπληρώματα ιχθυελαίου με ω-3 λιπαρά οξέα.

2. Ελαιόλαδο: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προτείνουμε την κατανάλωση ωμού, αφού η θέρμανση μειώνει την αποτελεσματικότητά του.

3. Μείωση Κόκκινου Κρέατος: Τα κόκκινα κρέατα περιέχουν αραχιδονικό οξύ, που ενοχοποιείται για αυξημένη φλεγμονή. Προτείνουμε να μειώσετε την κατανάλωση βοείου, χοιρινού, μοσχαρίσιου και αρνείου κρέατος, καθώς και επεξεργασμένων κρεάτων.

4. Αύξηση Φρούτων και Λαχανικών: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνουν τις προβλήματα στις αρθρώσεις. Συνιστούμε την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά που περιέχουν.

5. Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D έχει ρυθμιστική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Προτείνουμε την κατανάλωση μουρουνελαίου, σαρδελών, αυγού και τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D.

6. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από επιβλαβείς οργανισμούς και ελεύθερες ρίζες. Προτείνουμε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C, Ε, Α και άλλα που είναι παρόμοια, όπως τα καροτενοειδή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας και στην καταστολή των φλεγμονών.

Συνοψίζοντας, μια διατροφή με αντιφλεγμονώδη δράση μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Προτείνουμε την εφαρμογή μιας προσαρμοσμένης διατροφικής προσέγγισης, όπου τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ελαιόλαδο, η μείωση κόκκινου κρέατος, η αύξηση φρούτων και λαχανικών, η βιταμίνη D και τα αντιοξειδωτικά αποτελούν βασικά στοιχεία. Αν και η διατροφή δεν μπορεί να καταπολεμήσει πλήρως την νόσο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν.

Παρακαλούμε να θυμάστε ότι οι συστάσεις αυτές δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας πριν αλλάξετε τη διατροφή σας.