Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι το ψάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Η προτροπή των διατροφολόγων να καταναλώνουμε περισσότερο ψάρι αποδεικνύεται όλο και πιο σημαντική, καθώς ο σολομός καταλαμβάνει κορυφαία θέση ως ένα από τα πιο θρεπτικά είδη ψαριών.
Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνες που συμβάλλουν σε διάφορες διαδικασίες του οργανισμού, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, η αναπαραγωγή του DNA και η μείωση της φλεγμονής. Η μείωση της φλεγμονής παρέχει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου. Επιπλέον, ο σολομός είναι ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα, καθώς βοηθάει στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας και των εγκεφαλικών επιδόσεων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, ο σολομός περιέχει τέσσερις ενώσεις που μπορούν να μειώσουν την χοληστερόλη του “κακού” τύπου. Η χοληστερόλη είναι η λιπαρή ουσία που μπορεί να επιβαρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο πρωτοπορούν εντοπίζοντας αυτές τις συγκεκριμένες βιοδραστικές ενώσεις, οι οποίες αυξάνονται στο αίμα μετά την κατανάλωση σολομού. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι οι άτομα με υψηλά επίπεδα αυτών των ουσιών στο αίμα είχαν μεγαλύτερη μείωση της συνολικής χοληστερόλης, της χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, των τριγλυκεριδίων και της απολιποπρωτεΐνης Β, οι οποίες αποτελούν δείκτες καρδιακών παθήσεων.
Εάν θέλετε να εντάξετε τον σολομό στη διατροφή σας για να μειώσετε τη χοληστερίνη, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνετε. Μια επιλογή είναι μια ομελέτα με καπνιστό σολομό και αβοκάντο, η οποία είναι χορταστική και υγιεινή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα πλούσιο ριζότο με καπνιστό σολομό και λεμόνι, που θα σας καλύψει αναγκάζοντας. Για μια δόση πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας power bowl με σολομό. Εναλλακτικά, αν ψάχνετε για ένα γευστικό τοστ με σολομό, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα με τυρί κρέμα και ραπανάκια. Άλλη μια επιλογή είναι αγγούρι και σολομός με αγαπημένα σας μυρωδικά, που μπορεί να αναμιχθούν με το τυρί κρέμα για περισσότερη γεύση. Τέλος, μπορείτε να απολαύσετε μια ελαφριά και νόστιμη μακαρονάδα με πέννες, σολομό και κουκουνάρι ή έναν ψητό σολομό με πορτοκάλι και τζίντζερ που θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Συνολικά, ο σολομός αποτελεί ένα εξαιρετικό είδος ψαριού που μπορεί να συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης και στη βελτίωση της υγείας μας. Εάν είστε πρόθυμοι να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, δοκιμάστε να περιλαμβάνετε σολομό στο μενού σας και επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη που παρέχει.