2 Οκτωβρίου 2025

Καθημερινή κατανάλωση μανιταριών: Η “υπερδύναμη” που ενισχύει την υγεία και προλαμβάνει ασθένειες

Τελευταία Άρθρα

Το TikTok ο νέος οδηγός των ταξιδιών

Στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Stuart Flint, Επικεφαλής Παγκόσμιων Επιχειρηματικών λύσεων του TikTok, συνομίλησε με την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γούτ

Το σούπερ γιοτ που θα «πετάει» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το Lazzarini Design Studio παρουσιάζει ένα καινοτόμο σκάφος, το Plectrum, το οποίο ξεχωρίζει για το μοναδικό σύστημα κίνησής του. Αυτό το ηλεκτρικό σούπερ

Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την έκθεση "Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολ

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

Διαμονή μέσα στα βάθη της φύσης – Περνώντας τη νύχτα στις ωραιότερες καλύβες του κόσμου

Αυτό το άρθρο γράφεται για να προβάλλει την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης και να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών σε όσους επιθυμούν να ξεφύγο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα μανιτάρια αποτελούν ένα υπερτρόφιμο που θα πρέπει να εντάξουμε καθημερινά στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Αυτό διαπιστώνουν ο Tim Spector, καθηγητής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, και ο Merlin Sheldrake, βιολόγος που ασχολείται με τη μελέτη των μανιταριών. Στα πλαίσια μιας γνωστής σειράς podcast για την υγεία και τη διατροφή, συμφωνούν ομόφωνα πως τα μανιτάρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άνοιας, και βελτιώνουν την ψυχική υγεία μας.

Τα μανιτάρια αποτελούν τη “διατροφική υπερδύναμη” που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στα κυρίως γεύματα μας ή ως συνοδευτικό σε πίτσες, σάλτσες και σούπες. Ο Tim Spector προτείνει να τρώμε μανιτάρια καθημερινά, αν είναι δυνατόν, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άνοιας. Ειδικότερα, η ουσία λεντινάνη που περιέχουν τα μανιτάρια shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο στομάχου, παχέος εντέρου, παγκρέατος και ήπατος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Memorial Sloan Kettering για τον καρκίνο.

Ο Merlin Sheldrake επισημαίνει ότι οι μύκητες είναι μεταβολικά ευφυείς και χημικοί μάγοι. Μπορούν να παράγουν ποικίλες χημικές ουσίες που ευεργετούν τον οργανισμό μας. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, τα μανιτάρια shiitake χρησιμοποιούνται ευρέως ως συμπληρωματική θεραπεία κατά του καρκίνου. Η λεντινάνη που περιέχουν αυτά τα μανιτάρια έχει αναγνωριστεί ως μια ισχυρή ουσία κατοχύρωσης κατά του καρκίνου.

Επιπλέον, τα μανιτάρια παράγουν φυσική μορφή βιταμίνης D, γνωστή ως εργοκαλσιφερόλη, η οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα συμπληρώματα βιταμίνης D. Ο Δρ Michael Mosley προτείνει να εκθέτουμε τα μανιτάρια στον ήλιο πριν την κατανάλωσή τους για να αυξηθεί η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D.

Για να αξιοποιήσουμε πλήρως τα οφέλη των μανιταριών, είναι σημαντικό να τα καταναλώνουμε ολόκληρα και όχι σε μορφή ροφήματος που περιέχει απειροελάχιστες ποσότητες μανιταριών. Οι μανιτάρια αποτελούν μια φυσική πηγή βιταμίνης D, προωθώντας έτσι την υγεία μας.

Οι μανιτάρια είναι ένα θαυματουργό φυτό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας μας. Προσπαθήστε να εντάξετε τα μανιτάρια στο πιάτο σας καθημερινά και εκμεταλλευτείτε τα οφέλη τους για την ψυχική και σωματική υγεία σας.