4 Δεκεμβρίου 2025

Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τρόπος για να ανακουφιστούμε από την κοιλιοκάκη

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Γράφει ο Χάρης Δημοσθενόπουλος MMedSci. SRD. Phd Κλινικός Διαιτολόγος- Βιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η κοιλιοκάκη, γνωστή και ως δυσανεξία στη γλουτένη, αποτελεί μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη. Η γλουτένη προκαλεί φλεγμονή στο εντερικό τοίχωμα, δυσχεραίνοντας την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κοιλιοκάκη δεν είναι τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά ένα αυτοάνοσο νόσημα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη γλουτένη. Η σωστή διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα και την εντερική βλάβη.

Για να αντιμετωπίσουμε την κοιλιοκάκη, πρέπει να αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη. Η ακολούθηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και να θεραπεύσει τη βλάβη στο λεπτό έντερο. Αυτό πρέπει να γίνει εφόρου ζωής προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και της βλάβης. Ο γιατρός ή ο κλινικός διαιτολόγος μπορούν να καθοδηγήσουν για το τι να φάμε και να πιούμε ώστε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας αναιμία, προβλήματα ανάπτυξης σε παιδιά, ασθένειες των οστών, δερματίτιδες και διαβήτη τύπου 1. Η σωστή διατροφή που είναι ελεύθερη γλουτένης αποτελεί το αποκλειστικό “φάρμακο” που μπορεί να επαναφέρει το λεπτό έντερο στη φυσιολογική του λειτουργία. Η αποφυγή τροφίμων όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα προϊόντα από αλεύρι και η κατανάλωση ελεύθερων γλουτένης προϊόντων και ασφαλών τροφίμων όπως ρύζι, πατάτα και καλαμπόκι, πρέπει να είναι συστηματική, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία φυσιολογική θρεπτική πρόσληψη. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η εκπαίδευση των ατόμων της εστίασης για τη διατροφή χωρίς γλουτένη, μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε γευστικά πιάτα και να μην απομονώνονται οι ασθενείς από τους υπόλοιπους.