2 Οκτωβρίου 2025

Ο λαθροί της επεξεργασμένης διατροφής: ο κρυφός κίνδυνος πίσω από τα περιττά τρόφιμα

Τελευταία Άρθρα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τους βραδύποδες μετά από 64 εκατ. χρόνια στη Γη

Οι βραδύποδες, τα πιο αργά θηλαστικά του κόσμου, έχουν εξελιχθεί για πάνω από 64 εκατομμύρια χρόνια σε ένα είδος που ζει σε όλη την Αμερική, αλλά η κλιματι

Το κρασί με απλά λόγια: Το καλύτερο οινοφιλικό podcast ήρθε στη LiFO

Πώς επιλέγουμε τι κρασί θα πιούμε σε ένα εστιατόριο και πώς το δοκιμάζουμε; Γιατί στριφογυρίζουμε το ποτήρι του κρασιού και μετά το μυρίζουμε; Πώς γίνεται

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η σοβαρή επιπλοκή που εμφανίζεται με τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και ο θάνατος που συνδέεται με αυτόν. Μια πρόσφατη μελέτη από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου κατέδειξε αυτήν την άγνωστη μέχρι τώρα συσχέτιση μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων και του καρκίνου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους, όπως αναψυκτικά με ανθρακικό, συσκευασμένα ψωμιά, έτοιμα φαγητά, δημητριακά κ.ά. Παρόλο που αυτά τα προϊόντα είναι φθηνά και βολικά, έχουν υψηλά επίπεδα αλατιού, λιπών, ζάχαρης, τεχνητών προσθέτων και άλλων ανεπιθύμητων ουσιών. Υπάρχουν επίσης άλλες μελέτες που έχουν συνδέσει αυτούς τους κινδύνους με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες ασθένειες.

Η νέα έρευνα περιελάμβανε περίπου 198,000 ανθρώπους ηλικίας 40-69 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για δέκα χρόνια, παρακολουθώντας την εμφάνιση 34 διαφορετικών καρκίνων και τον κίνδυνο θανάτου από αυτούς. Οι αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε 10% αύξηση στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων από ένα άτομο, υπήρχε αύξηση 2% στην γενική πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και 19% στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Επιπλέον, υπήρξε αύξηση 6% στον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο γενικά και ειδικότερα 16% από καρκίνο του μαστού και 30% από καρκίνο των ωοθηκών. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αυτή η συσχέτιση αιτίας-αποτελέσματος. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές έκαναν επίσης λόγο για τη χρησιμότητα του περιορισμού των επεξεργασμένων τροφίμων για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας δραστικής αλλαγής στο διατροφικό περιβάλλον μας, με σαφείς προειδοποιητικές ετικέτες στα περιττά τρόφιμα και προγράμματα ευαισθητοποίησης για τη μείωση της κατανάλωσής τους. Επιπλέον, είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για μια υγιεινή διατροφή και για την επιλογή φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από αυτόν τον κίνδυνο που κρύβουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.