6 Δεκεμβρίου 2025

Υψηλή Χοληστερίνη: Καθημερινές Τροφές που Αυξάνουν τον Κίνδυνο

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Τα προβλήματα που προκαλεί η υψηλή επίπεδο “κακής” (LDL) χοληστερόλης είναι κρυφά και σοβαρά. Η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες είναι ένα από τα αποτελέσματα της υψηλής χοληστερίνης, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Η διατροφή αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα στα επίπεδα χοληστερίνης μας. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη μας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

1. Αντικαταστήστε το κόκκινο κρέας με άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα. Δοκιμάστε ένα wrap με κοτόπουλο, σπανάκι και φέτα για ένα υγιεινό γεύμα στη δουλειά.

2. Προσθέστε περισσότερο ψάρι στη δίαιτά σας, ιδίως σολομό που βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.

3. Αποφύγετε το τηγάνισμα των τροφίμων, καθώς αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων και την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Χρησιμοποιήστε αντί αυτού μέθοδοι μαγειρέματος όπως η φριτέζα αέρος για να μειώσετε την ποσότητα λαδιού.

4. Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον και το σαλάμι, που θεωρείται καρκινογόνο. Δοκιμάστε τα χορτοφαγικά μπιφτέκια που μπορείτε να φτιάξετε από φυτικά συστατικά.

5. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα γλυκά με υγιεινές επιλογές όπως muffins με γιαούρτι στη φριτέζα αέρος, φρούτα παγωτό ή υγιεινά μπισκότα με βρώμη και καρύδα.

Για να διατηρήσουμε υγιείς επίπεδα χοληστερίνης, πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τα τρόφιμά μας. Αντικαταστήστε τις παραπάνω τροφές με υγιεινές επιλογές για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.