3 Οκτωβρίου 2025

Θρεπτικά γεύματα που ενισχύουν το πρωινό μας – Πώς να νιώθουμε χορτασμένοι, ευκολότερα συγκεντρωμένοι και χωρίς να παχαίνουμε

Τελευταία Άρθρα

Μικροί δροσεροί παράδεισοι σε 8 αυλές της Αθήνας

Ακούγοντας τη λέξη αυλή, πολλά μπορούν να μας έρθουν στο μυαλό, όλα όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θυμίζουν κάτι ωραίο. Η αυλή στο σχολείο που βγαίναμε

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πλέον ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ποια όμως είναι τα θρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να περιλαμβάνει για να μας προσφέρει ένα δυνατό ξεκίνημα για την υπόλοιπη μέρα; Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Aarhus έδειξε ότι οι πρωτεΐνες είναι θεμελιώδους σημασίας. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dairy Science, ένα πρωϊνό πλούσιο σε πρωτεΐνες ενισχύει το αίσθημα κορεσμού και τη συγκέντρωση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ερευνητικό έργο ξεκίνησε καθώς ερευνητές μελετούσαν τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη νοητική λειτουργία, καθώς και πώς διάφοροι τύποι πρωϊνού μπορούν να επηρεάσουν το αίσθημα κορεσμού και τη συγκέντρωση.

Για να διερευνηθεί αυτό το θέμα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 30 παχύσαρκες γυναίκες, ηλικίας 18-30 ετών, για τρεις ημέρες. Οι γυναίκες κατανάλωναν είτε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες, είτε ένα πλούσιο σε υδατάνθρακες ή καθόλου πρωινό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μετρήθηκαν το αίσθημα κορεσμού κάθε γυναίκας, τα επίπεδα ορμονών και η ενεργειακή πρόσληψη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, εκτός από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη. Επιπλέον, όλες οι συμμετέχουσες συμπλήρωσαν ένα τεστ γνωστικής συγκέντρωσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα πρωϊνό πλούσιο σε πρωτεΐνες, με skyr (ένα γαλακτοκομικό προϊόν σαν γιαούρτι από την Ισλανδία) και βρώμη, αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων, χωρίς να αυξάνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με την αποχή από πρωινό ή την κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε υδατάνθρακες. Το αίσθημα κορεσμού που προκάλεσε το πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες ήταν εμφανές στη μελέτη, καθώς αρκετές συμμετέχουσες δυσκολεύτηκαν να φάνε ολόκληρο το γεύμα.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η λύση δεν είναι τόσο απλή. Η Δρ Mette Hansen, αναπληρώτρια καθηγήτρια και διδάκτωρ στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Aarhus, επισημαίνει ότι η απλή κατανάλωση ενός πλούσιου σε πρωτεΐνες πρωινού δεν είναι αρκετή. Ωστόσο, η αντικατάσταση μιας διατροφής πλούσιας σε υδατάνθρακες με μια ανάλογη πλούσια σε πρωτεΐνες έχει ορατά οφέλη σε σχέση με το αίσθημα κορεσμού, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης. Κατά τη γνώμη της Δρ Hansen, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να επιλέξουν μεγαλύτερο μέγεθος γεύματος αν διέθεταν την ελευθερία να το κάνουν.

Συμπεραίνοντας, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία των πρωτεϊνών σε ένα ισορροπημένο πρωινό. Μια πρωινή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, με λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το skyr, μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε χορτασμένοι και συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.