Όταν μιλάμε για προστασία από τον καρκίνο, το σημαντικό δεν είναι μόνο το τι τρώμε, αλλά και το πώς το μαγειρεύουμε! Το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου δημοσίευσε μερικές πρακτικές συμβουλές μαγειρικής για να επωφελούμαστε στο έπακρο από τα υγιεινά γεύματα μας.
Ειδικότερα, σχετικά με το μπρόκολο, έχει αποδειχθεί ότι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι ο ατμός για πέντε λεπτά. Αυτός ο τρόπος διατηρεί το ένζυμο μυροσινάση, το οποίο είναι κρίσιμο για το σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη. Αν δεν τηρηθεί αυτό το χρονικό πλαίσιο, όπως συμβαίνει με μαγείρεμα στον ατμό για περισσότερα από πέντε λεπτά, ψήσιμο, μαγείρεμα στα μικροκύματα ή άλλες μεθόδους όπως το βράσιμο ή το ψήσιμο στον φούρνο, τότε αυτό το ένζυμο και οι αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του λαχανικού καταστρέφονται
Οι επιστήμονες συνιστούν να επιλέγουμε τον τρόπο μαγειρέματος στον ατμό για το μπρόκολο, έτσι ώστε να επωφελούμαστε από τις αντικαρκινικές ιδιότητές του. Έτσι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη προστασία ενάντια στην ασθένεια, διατηρώντας τον οργανισμό μας υγιή και ισορροπημένο. Ας θυμόμαστε πάντα ότι η μαγειρική μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της υγείας μας!