2 Οκτωβρίου 2025

Τα επιβλαβή αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης βιταμίνης Β3 στην καρδιά

Τελευταία Άρθρα

8 καταπληκτικά Airbnb για τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για city breaks, γνωστή για τον πολιτισμό, την εκπληκτική γαστρονομία και τη νυχτερινή διασκέδαση. Είναι

Προτεινόμενα Airbnb στη Μαδρίτη

Η Μαδρίτη είναι μια συναρπαστική πόλη με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και σημαντικά μουσεία. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη γαστρονομία, τις επιλογές

Ένα δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, απαραίτητο σε κάθε ταξίδι

Κάθε χρόνο πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και όπως πάντα βρισκόμαστε σε αναζήτηση για το τέλειο δώρο που θα κάνουμε στον αγ

Χρειαζόμαστε περισσότερες σχεδιάστριες μόδας

Οι δύο κορυφαίες επιδείξεις της σεζόν, το show της Comme des Garçons από την Rei Kawakubo και η τελευταία συλλογή της Sarah Burton για τον Alexander McQuee

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη, είναι μια θρεπτική ουσία που ανήκει στην ομάδα των βιταμινών Β. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βοηθά στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την επίπεδη «κακή» LDL χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ αποκαλύπτει ότι υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β3 μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση νιασίνης για τους υγιείς άνδρες είναι 16 χιλιοστόγραμμα και για τις υγιείς γυναίκες 14 χιλιοστόγραμμα. Ωστόσο, αυτή η ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και ειδικές καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει μόνος του αυτήν την βιταμίνη, αλλά πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Έχει βρεθεί σε ποικίλα τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια (όπως ο τόνος), οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, τα μανιτάρια πορτομπέλο και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η βιομηχανία τροφίμων θα λάβει υπόψη της αυτήν τη μελέτη και θα δράσει αναλόγως, παύοντας να προσθέτει νιασίνη σε βασικά προϊόντα όπως το αλεύρι, το ψωμί και τα δημητριακά. “Ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να αποφεύγει τα συμπληρώματα νιασίνης τώρα που έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων”, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατανάλωση οποιουδήποτε συμπληρώματος βιταμίνης πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με γιατρό και διαιτολόγο. Οι ειδικοί αυτοί θα αξιολογήσουν την υγεία σας και θα σας προτείνουν ποια συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς. Θα ληφθούν υπόψη η υγεία σας γενικότερα, οι επιπτώσεις της διατροφής σας και το αν υπάρχουν ενδείξεις για έλλειψη βιταμινών. Η μέτρηση της βιταμίνης Β3 μπορεί να γίνει μέσω αιμοληψίας, αλλά πρέπει να ερμηνευθεί σωστά από έναν ειδικό. Τα αποτελέσματα πρέπει να αξιολογούνται σε συνδυασμό με το ιστορικό υγείας και την κλινική εικόνα του κάθε ατόμου.