4 Δεκεμβρίου 2025

Νέα δίαιτα του Ατλαντικού: Το νέο πρότυπο υγιεινής διατροφής που μειώνει την κοιλίτσα και τη χοληστερόλη

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Για δεκαετίες τώρα, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται κορυφαίο πρότυπο διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο και αναγνωρίζεται ως η πιο υγιεινή. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open προκαλεί συζήτηση, καθώς αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της μεσογειακής διατροφής και παρουσιάζει μια νέα διατροφή που ρίχνει την κοιλίτσα και τη χοληστερόλη.

Ερευνητές από την Ισπανία διεξήγαγαν μια μελέτη με περισσότερες από 200 οικογένειες, όπου περίπου το ήμισυ ακολούθησε τη δίαιτα του Ατλαντικού. Αυτή η δίαιτα είναι εμπνευσμένη από τις μαγειρικές παραδόσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και δίνει έμφαση σε φαγητά όπως μαγειρευτά, ψητά και βραστά, ενώ αποφεύγει το υπερβολικό τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε λίπη. Επίσης, ενθαρρύνει την κατανάλωση τοπικών, εποχιακών συστατικών.

Η μελέτη περιλάμβανε 518 ενήλικες ηλικίας 18-85 ετών και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού είχαν μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, με οφέλη στην περιφέρεια μέσης, το βάρος και τη χοληστερόλη. Ακόμη, το 3% των ατόμων που ακολούθησε τη δίαιτα εμφάνισε μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με το 7% αυτών που δεν ακολούθησαν τη δίαιτα.

Η δίαιτα του Ατλαντικού μοιράζεται ομοιότητες με άλλα διατροφικά πρότυπα όπως η μεσογειακή, δίνοντας έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και τα υγιεινά λιπαρά. Ο κύριος παράγοντας που διαφοροποιεί αυτή τη δίαιτα είναι ο τρόπος μαγειρέματος, με το βράσιμο να έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία διατηρώντας τις φυσικές γεύσεις και ελαχιστοποιώντας τον σχηματισμό βλαβερών ενώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άνοια.

Η δίαιτα του Ατλαντικού προάγει την υγεία χάρη στη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών και την προσέγγιση που έχει στη διατροφή. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ιεράρχησης των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και προτείνουν την επικέντρωση σε φρέσκα τρόφιμα όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και άπαχα κρέατα.

Οι αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποτελούν ενθαρρυντικά νέα για την υγεία και δείχνουν ότι η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για όσους επιθυμούν μια υγιεινή διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και προάγει τη συνολική ευεξία.