3 Οκτωβρίου 2025

Νέα δίαιτα του Ατλαντικού: Το νέο πρότυπο υγιεινής διατροφής που μειώνει την κοιλίτσα και τη χοληστερόλη

Τελευταία Άρθρα

Καταγγελία Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: Άδειες για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταγγέλλει την αδειοδότηση αιολικών πάρκων στα καμένα του Έβρου, εντός περιοχής NATURA. Μετά την πρόσφατη ανάλυση της κατ

Αριθμός ρεκόρ από γύπες σε προστατευόμενη περιοχή στη Βουλγαρία

Αριθμός ρεκόρ από γύπες καταμετρήθηκε στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, περισσότεροι από 20 γυπαετοί και μαυρογύπες καταμετρήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή Σακ

Τα πολυσύχναστα γήπεδα της Αλεπότρυπας με την πανοραμική θέα της Αθήνας

Στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Αθήνας, την Κυψέλη, βρίσκεται ο λόφος Ελικώνα, γνωστός και ως Αλεπότρυπα. Στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη,

Το πιο θερμό Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, ο προηγούμενος μήνας Σεπτέμβριος κατέγραψε ένα νέο θερμοκρασιακό ρεκόρ. Με μέση θερμοκρασία 16,38°C, ξεπέ

Γιατί δεν στεριώνει με τίποτα η μικροκινητικότητα στην Αθήνα;

Βρισκόμασταν στα μέσα του Οκτωβρίου του 2022 όταν η γνωστή υπηρεσία μετακίνησης Beat αλλάξε την επωνυμία της σε Free Now. Μαζί με την αλλαγή της ονομασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Για δεκαετίες τώρα, η μεσογειακή διατροφή θεωρείται κορυφαίο πρότυπο διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο και αναγνωρίζεται ως η πιο υγιεινή. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open προκαλεί συζήτηση, καθώς αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της μεσογειακής διατροφής και παρουσιάζει μια νέα διατροφή που ρίχνει την κοιλίτσα και τη χοληστερόλη.

Ερευνητές από την Ισπανία διεξήγαγαν μια μελέτη με περισσότερες από 200 οικογένειες, όπου περίπου το ήμισυ ακολούθησε τη δίαιτα του Ατλαντικού. Αυτή η δίαιτα είναι εμπνευσμένη από τις μαγειρικές παραδόσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και δίνει έμφαση σε φαγητά όπως μαγειρευτά, ψητά και βραστά, ενώ αποφεύγει το υπερβολικό τηγάνισμα ή το ψήσιμο σε λίπη. Επίσης, ενθαρρύνει την κατανάλωση τοπικών, εποχιακών συστατικών.

Η μελέτη περιλάμβανε 518 ενήλικες ηλικίας 18-85 ετών και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δίαιτα του Ατλαντικού είχαν μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου, με οφέλη στην περιφέρεια μέσης, το βάρος και τη χοληστερόλη. Ακόμη, το 3% των ατόμων που ακολούθησε τη δίαιτα εμφάνισε μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με το 7% αυτών που δεν ακολούθησαν τη δίαιτα.

Η δίαιτα του Ατλαντικού μοιράζεται ομοιότητες με άλλα διατροφικά πρότυπα όπως η μεσογειακή, δίνοντας έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και τα υγιεινά λιπαρά. Ο κύριος παράγοντας που διαφοροποιεί αυτή τη δίαιτα είναι ο τρόπος μαγειρέματος, με το βράσιμο να έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την υγεία διατηρώντας τις φυσικές γεύσεις και ελαχιστοποιώντας τον σχηματισμό βλαβερών ενώσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και άνοια.

Η δίαιτα του Ατλαντικού προάγει την υγεία χάρη στη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών και την προσέγγιση που έχει στη διατροφή. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της ιεράρχησης των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και προτείνουν την επικέντρωση σε φρέσκα τρόφιμα όπως λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ξηρούς καρπούς, ψάρια και άπαχα κρέατα.

Οι αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποτελούν ενθαρρυντικά νέα για την υγεία και δείχνουν ότι η δίαιτα του Ατλαντικού μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή για όσους επιθυμούν μια υγιεινή διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και προάγει τη συνολική ευεξία.