2 Οκτωβρίου 2025

Μείωση αριθμού εστιατορίων στη Γερμανία: Σκληροί καιροί για τον κλάδο της εστίασης

Τελευταία Άρθρα

Το σούπερ γιοτ που θα «πετάει» πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

Το Lazzarini Design Studio παρουσιάζει ένα καινοτόμο σκάφος, το Plectrum, το οποίο ξεχωρίζει για το μοναδικό σύστημα κίνησής του. Αυτό το ηλεκτρικό σούπερ

Οι πανοπλίες της ελληνικής ιστορίας

Αυτό το άρθρο παρουσιάζει την έκθεση "Πανοπλίες, η τέχνη του οπλισμού στην Αρχαία Ελλάδα" που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολ

Το στυλ και η προσωπικότητα του Ckye

Σήμερα συναντήσαμε τον Ckye και τον ρωτήσαμε για το στυλ του και το τι τον εμπνέει. Ο Ckye είναι μουσικός και μοντέλο και έχει ασχοληθεί με αυτές τις δραστ

Διαμονή μέσα στα βάθη της φύσης – Περνώντας τη νύχτα στις ωραιότερες καλύβες του κόσμου

Αυτό το άρθρο γράφεται για να προβάλλει την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης και να προσφέρει μια εναλλακτική εμπειρία διακοπών σε όσους επιθυμούν να ξεφύγο

Γιατί το Kalesma στη Μύκονο θεωρείται πρότυπο νέο boutique ξενοδοχείο

Το Kalesma στη Μύκονο έχει κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό πολλών γνωστών media σε όλον τον κόσμο, όπως το Architectural Digest, το Harpers Bazaar, τ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ο κλάδος της εστίασης στη Γερμανία αντιμετωπίζει δύσκολες εποχές, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας του οργανισμού Creditreform. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2020 έχουν κλείσει περίπου 48.000 επιχειρήσεις εστίασης, ενώ άλλες 6.100 έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Το 2023, ένα στα δέκα εστιατόρια έκλεισε, με 14.000 περισσότερες πτωχεύσεις σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια. Η αύξηση των πτωχεύσεων οφείλεται επίσης στα επιδόματα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown, που επέτρεψαν σε πολλές προβληματικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν προσωρινά
Μείωση αριθμού εστιατορίων στη Γερμανία: Σκληροί καιροί για τον κλάδο της εστίασης
Οι δυσκολίες του κλάδου της εστίασης οφείλονται σε διάφορους λόγους, σύμφωνα με τον διευθυντή οικονομικής έρευνας της Creditreform, Πάτρικ-Λούντβιχ Χαντς. Μετά την πανδημία, ο κλάδος διακυβεύεται από τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αυξήσει τα κόστη και έχει απωθήσει πελάτες λόγω της αυξημένης τιμολόγησης. Επιπλέον, η επακόλουθη μείωση των εσόδων και των κερδών έχει δημιουργήσει δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τον κλάδο. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στις αρχές του έτους επίσης δεν βοηθά την κατάσταση
Μείωση αριθμού εστιατορίων στη Γερμανία: Σκληροί καιροί για τον κλάδο της εστίασης
Οι πτωχεύσεις στον κλάδο της εστίασης είναι ευρέως διαδεδομένες, ιδιαίτερα σε μικρές και νέες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Creditreform, το 2023 ο αριθμός των πτωχεύσεων στον κλάδο αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με τη γενική οικονομία. Περισσότερο επλήγησαν οι επιχειρήσεις κέτερινγκ και υπηρεσιών τροφοδοσίας (+67%). Το 88% των πτωχεύσεων αφορούσε μικρές επιχειρήσεις με έως και 10 εργαζόμενους, και το 49% αφορούσε νέες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν έως και πέντε χρόνια. Εκτιμάται ότι το 2024 ο αριθμός των πτωχεύσεων θα φτάσει τα επίπεδα προ της πανδημίας
Ο κλάδος της εστίασης στη Γερμανία αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με τον αριθμό των εστιατορίων που κινδυνεύουν να φτάσει τις 15.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Είναι κρίσιμο να ληφθούν μέτρα υποστήριξης προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος και να διασφαλιστεί η επιβίωση των επιχειρήσεων εστίασης.