Ζητάς ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου; Αυτές οι κροκέτες κουνουπιδιού με τυρί είναι η ιδανική επιλογή! Με αφράτη γεύση και λαχταριστή υφή, αυτό το πιάτο θα σας κερδίσει με την πρώτη μπουκιά. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και απολαύστε ένα εξαιρετικό πιάτο κροκετών κουνουπιδιού με τυρί.
Υλικά:
– ½ κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
– 200ml γάλα
– 6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
– 25 γρ. βούτυρο
– 50 γρ. τυρί τσένταρ, τριμμένο
– 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
– 25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
– 1 αυγό, χτυπημένο
– λάδι, για τηγάνισμα και επάλειψη με πινέλο
Εκτέλεση:
1. Βράστε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε πολύ καλά και αφήστε να κρυώσουν.
2. Μόλις το κουνουπίδι κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και αφήστε τα στην άκρη.
3. Σε μια κατσαρόλα, ρίξτε το γάλα με το μισό αλεύρι και προσθέστε το βούτυρο. Χτυπήστε τα με σύρμα και αφήστε τα σιγά σιγά να βράσουν ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρει το μείγμα λείο και παχύρρευστη υφή.
4. Προσθέστε το μαγειρεμένο κουνουπίδι και το τυρί τσένταρ, ανακατέψτε καλά και αλατοπιπερώστε. Αφήστε να κρυώσει στην κατσαρόλα.
5. Μόλις το μείγμα κρυώσει, απλώστε το σε ένα μεγάλο φύλλο λαδωμένης μεμβράνης. Τυλίξτε το σε ένα μακρόστενο σχήμα, σφιχτά, χρησιμοποιώντας τη μεμβράνη. Παγώστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ή όλη τη νύχτα.
6. Ρίξτε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα πιάτο και αλατοπιπερώστε το. Σε ένα άλλο πιάτο, ανακατέψτε τη φρυγανιά και την παρμεζάνα και στη συνέχεια βάλτε δίπλα το μπολ με το χτυπημένο αυγό.
7. Ξετυλίξτε τη γέμιση κουνουπιδιού και χωρίστε τη σε 12 μικρά κομμάτια για να σχηματίσετε το εσωτερικό των κροκετών. Καλό είναι να βάλετε λίγο λάδι στα χέρια σας, καθώς το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες.
8. Βάλτε την κάθε κροκέτα πρώτα στο αλεύρι και τυλίξτε την για να καλυφθεί. Στη συνέχεια, βουτήξτε την στο αυγό και μετά στη φρυγανιά.
9. Αν δεν διαθέτετε φριτέζα, γεμίστε κατά το ήμισυ μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με αρκετό λάδι και ζεστάνετέ το μέχρι να φτάσει τους 180 βαθμούς Κελσίου. Αν δεν μπορείτε να μετρήσετε τη θερμοκρασία, ένα κομμάτι ψωμί θα πρέπει να τσιτσιρίζει και να παίρνει χρυσαφένιο χρώμα σε 15-20 δευτερόλεπτα.
10. Τηγανίστε 3 ή 4 κροκέτες κάθε φορά στο λάδι και βγάλτε τις μόλις γίνουν ροδί με μια τρυπητή κουτάλα. Αφήστε τις να στραγγίσουν σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας μέχρι να τηγανιστούν όλες οι κροκέτες.
Απολαύστε αυτές τις νόστιμες κροκέτες κουνουπιδιού με τυρί ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό σε ένα πλήρες γεύμα. Η γεύση τους θα σας εκπλήξει και θα γίνουν αγαπημένη επιλογή στο τραπέζι σας. Καλή όρεξη!