Η σημασία της κατανάλωσης ψαριών στην διατροφή μας είναι γνωστή εδώ και καιρό. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη έχει απευθείας επιπτώσεις για την υγεία μας, προτείνοντας ψάρια αλιείας που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο. Αυτά τα ψάρια, όπως το σκουμπρί, ο γαύρος και η ρέγγα, περιέχουν επίσης άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το βιταμίνη Β12 και το ωμέγα-3, που χάνονται όταν καταναλώνουμε μόνο φιλέτο σολομού.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food επισημαίνει ότι η εκτροφή του σολομού οδηγεί σε απώλεια θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το ιώδιο, το σίδηρο, το ωμέγα-3, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη Α. Έτσι, η αμέσως κατανάλωση αλιευτικών προϊόντων μπορεί να ενισχύσει την υγεία μας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη ζήτηση για πεπερασμένους θαλάσσιους πόρους.
Ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, δρ. David Willer, από το Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, προτείνει να προσθέσουμε στην διατροφή μας περισσότερα ψάρια αλιείας όπως σαρδέλες, σκουμπρί και γαύρο, για να απολαμβάνουμε τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών που παρέχουν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση αυτών των ψαριών θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μας σε μικρότερες μερίδες, ειδικά όσον αφορά τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές προτείνουν επίσης να προωθηθεί η άμεση κατανάλωση ενός μέρους των ψαριών αλιείας που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θρεπτικών συστατικών από τη θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο βελτιώνεται η διατροφή μας, αλλά ενισχύεται και η αειφορία των ωκεανών.
Για να το επιτύχουν αυτό, οι ερευνητές προτείνουν να εφαρμόσουν μια μετρική διατήρησης θρεπτικών συστατικών στις βιομηχανίες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Έτσι, η αποτελεσματικότητα μπορεί να αυξηθεί και η πίεση στα ψάρια περιορίζεται. Επιπλέον, η προώθηση μιας ευρύτερης ποικιλίας προϊόντων αλιείας και υποπροϊόντων σολομού θα μπορούσε να επιτρέψει την άμεση κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο.
Οι ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της κατανάλωσης ψαριών αλιείας μεγαλώνουν συνεχώς. Ας ενσωματώσουμε αυτά τα θρεπτικά ψάρια στην διατροφή μας και ας απολαύσουμε τα οφέλη που μας προσφέρουν.