2 Οκτωβρίου 2025

Το Κριθάρι: Το υπέροχο δημητριακό που πρέπει να εντάξουμε στην διατροφή μας

Τελευταία Άρθρα

“Αν καταπιείς τσίχλα, μένει στο στομάχι 7 χρόνια” μας έλεγαν- Τι ισχύει τελικά

Το κατάπως ατύχημα ενός κομματιού τσίχλας είναι κάτι που ίσως σε κάνει να αναρωτηθείς για πόσο χρόνο θα παραμείνει στο στομάχι σου. Καθώς μεγαλώναμε, πολλο

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Ο James Clear, συγγραφέας του βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», παρουσιάζει μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τις κακές συνήθειες τ

Ο Giorgio Armani και η αφοσίωσή του στη μόδα

Στα 89 του ο Giorgio Armani εξακολουθεί να είναι το απόλυτο αφεντικό στον κόσμο της μόδας. Με το μεγάλο του σόου με τίτλο "One Night Only Venice", ο διάσημ

Στην Kinsen-Europcar Greece το βραβείο «Network Development Award 2022»

Η εταιρεία Kinsen-Europcar Greece ανακήρυξεται νικήτρια του βραβείου «Network Development Award 2022» στο ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο του Europcar Mobility G

Κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια; Υπάρχει λόγος (και καλά κάνετε)

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να κοιμούνται με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια τους, προκαλώντας γέλιο ή και... θέμα με τον αριθμό των μαξιλαριών που χρειάζοντ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Από τα πρώτα χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας, το κριθάρι ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο. Σήμερα, το κριθάρι είναι ευρέως διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο σε διάφορες μορφές, όπως ολόκληρο, νιφάδες και αλεύρι. Τα οφέλη του κριθαριού έχουν ανακαλυφθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και η πλούσια διατροφική του αξία το καθιστά απαραίτητο για την υγεία και του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι φαινολικές ενώσεις, που βρίσκονται στο κριθάρι, αποτελούν ένα από τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Επιπλέον, το κριθάρι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του ήπατος. Επιπλέον, το σελήνιο και η βιταμίνη Ε που περιέχονται στο κριθάρι προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες και προάγουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη του κριθαριού είναι η επίδρασή του στην καρδιά μας. Οι β-γλυκάνες, μια ειδική κατηγορία φυτικών ινών που περιέχονται στο κριθάρι, δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο έντερο και εμποδίζουν την απορρόφησή της στο σώμα. Έτσι, με την κατανάλωση κριθαριού και προϊόντων από κριθάρι, μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης, που συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Για να εντάξετε το κριθάρι στην διατροφή σας, μπορείτε να το μουλιάσετε στο νερό για 7-8 ώρες και να φτιάξετε με αυτό λαχταριστές σούπες, αντί για ρύζι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε βραστό κριθάρι σε σαλάτες, ιδιαίτερα στην ντοματοσαλάτα. Αν θέλετε περισσότερη γευστική ποικιλία, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις νιφάδες πρωινού από καλαμπόκι με βραστό κριθάρι, μέλι και παγωμένο γάλα.

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε αυτή την νόστιμη σαλάτα ντάκο με κριθαρένιο παξιμάδι. Τα παξιμάδια είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και μπορούν να προστεθούν σε διάφορα πιάτα για να τους προσδώσουν μία υπέροχη γεύση. Συνδυάστε τα παξιμάδια με τη φέτα, το σκόρδο, τον δυόσμο και προσθέστε ντομάτα, αγγούρι και ελιές. Το αποτέλεσμα είναι μια νόστιμη και υγιεινή σαλάτα που μπορείτε να απολαύσετε ως κυρίως πιάτο ή ως πλευρικό.

Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό που πραγματικά αξίζει να προσθέσετε στην διατροφή σας. Επωφεληθείτε από τις θρεπτικές του ιδιότητες και δοκιμάστε νέες συνταγές με κριθάρι για να προσθέσετε ποικιλία και γεύση στα γεύματά σας.