14 Μαρτίου 2025

Η γευστική απόλαυση: Ανακαλύφθηκε μια νέα διάσταση

Τελευταία Άρθρα

Αλληλεγγύη και βοήθεια: Τουρκία δέχεται καρκινοπαθείς από τη Γάζα για νοσηλεία

Περισσότεροι από είκοσι καρκινοπαθείς που διέσχισαν τη Λωρίδα της Γάζας και φτάνοντας στην Αίγυπτο, θα μεταβούν στην Τουρκία για να λάβουν την απαραίτητη νοσ

Rice Water: Ένα DIY toner με θαυματουργές ιδιότητες που κατακτά το TikTok”

Όταν περιηγείστε στο TikTok, είναι σχεδόν αδύνατο να μην πέσετε πάνω σε βιντεάκια που προωθούν το rice water, γνωστό και ως νερό από ρύζι, και τις ευεργετικές

Τα συναισθήματα των παιδιών: Ο μυστικός κώδικας για την ευτυχία τους”

ΝέοΤα παιδιά μας μεγαλώνουν και μαθαίνουν πάντα κάτι καινούργιο. Αυτό που δε θα περίμενε κανείς είναι ότι, μέσα στην αγνότητα και την αθωότητά τους, μπορούν

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα με τις οφειλές τους τα τελευταία χρόνια

Η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικώ

Το επιτυχημένο συνέδριο του Travel.gr και οι άφαντοι ήρωες πίσω από αυτό

Οι λαμπερές στιγμές που πλάστηκαν στο μεγάλο συνέδριο του Travel.gr Το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στον Φάρο του Κέντρου Πολι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι γνωστό ότι η επιλογή του φαγητού μας βασίζεται στη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Η πλειονότητα των ανθρώπων αγαπά τα γλυκά, ενώ υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν τα αλμυρά. Λιγότεροι επιλέγουν το ξινό ή το πικρό, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λαχταριστή γεύση του ουμάμι. Ωστόσο, μια νέα γεύση έρχεται να προστεθεί στην παλέτα των γεύσεων μας, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν το χλωριούχο αμμώνιο στο φαγητό τους, το οποίο προκαλεί μια έντονη γεύση που περιγράφεται ως “πικρή, αλμυρή και λίγο ξινή”. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον τρόπο αντίδρασης των γευστικών αισθητήρων μας σε αυτήν τη νέα γεύση.

Για να εξετάσουν πώς το αμμώνιο ενεργοποιεί τα γευστικά κύτταρα μας, οι ερευνητές εκτέθηκαν ανθρώπινα κύτταρα σε χλωριούχο αμμώνιο. Ανακάλυψαν ότι αυτή η ένωση ενεργοποιεί ένα ειδικό κανάλι πρωτονίων, γνωστό ως πρωτεΐνη otopetrin 1 (OTOP1). Οι υποδοχείς που σχετίζονται με την ξινή γεύση ενεργοποιούνται ως απόκριση στο χλωριούχο αμμώνιο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, μελετήθηκε ο τρόπος αντίδρασης των πειραματόζωων σε νερό με και χωρίς χλωριούχο αμμώνιο. Ανακαλύφθηκε ότι τα ζώα χωρίς υποδοχείς OTOP1 δεν αντιδρούσαν στο χλωριούχο αμμώνιο, ενώ αυτά που είχαν υποδοχείς OTOP1 απέφευγαν την ένωση.

Η γεύση διαδραματίζει ένα διπλό ρόλο στις ζωές μας. Βοηθά να αποφασίσουμε τι θα φάμε, αναμφισβήτητα, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει την ασφάλειά μας, επιτρέποντάς μας να ανιχνεύουμε τρόφιμα που είναι επικίνδυνα και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε. Όταν οι γευστικοί αισθητήρες μας ενεργοποιούνται, στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε στη γεύση, εξηγούν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούμε να αποφασίσουμε αν ένα φαγητό είναι καλό, αν έχει χαλάσει, αν θέλουμε περισσότερο, ή αν θα το θυμόμαστε για πόσο καιρό.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές άγνωστες γεύσεις που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Μελλοντικές έρευνες θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε πώς αντιδρούν τα γευστικά κύτταρα και οι υποδοχείς μας σε διάφορες ουσίες.