2 Οκτωβρίου 2025

Η γευστική απόλαυση: Ανακαλύφθηκε μια νέα διάσταση

Τελευταία Άρθρα

Η Vogue, τα supermodels των 90s, και το αχρείαστο Photoshop

Πρόσφατα, το εξώφυλλο του τεύχους του Σεπτεμβρίου της Vogue προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το εξώφυλλο απεικονίζει τεσσάρα από τα πιο αξεπέραστα supermodels

6 κομψά και οικονομικά Airbnb στο Παρίσι – Από 20 ευρώ

Το Παρίσι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του κόσμου και αγαπημένος των Ελλήνων ταξιδιωτών. Ωστόσο, η διαμονή σε αυτή την πόλη μπορεί να εί

Η Όπερα του Παρισιού γίνεται Airbnb για ένα βράδυ

Για να γιορτάσει την παγκόσμια επιτυχία του μιούζικαλ που έσπασε κάθε ρεκόρ, το Palais Garnier θα ανοίξει τις πόρτες του για μια μαγευτική διαμονή στο πολυ

Κατανάλωση Βλαβερών Τρανς Λιπαρών

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως συνεχίζουν να καταναλώνουν τρανς λιπαρά,

Το Smarthink: Καλύτερη ποιότητα ζωής, χαμηλότερος λογαριασμός ρεύματος

Η εταιρεία «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», που είναι ο παλαιότερος πάροχος ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτοπορεί με τη χρήση της τεχνολογίας της Τε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Είναι γνωστό ότι η επιλογή του φαγητού μας βασίζεται στη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Η πλειονότητα των ανθρώπων αγαπά τα γλυκά, ενώ υπάρχουν και αυτοί που προτιμούν τα αλμυρά. Λιγότεροι επιλέγουν το ξινό ή το πικρό, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη λαχταριστή γεύση του ουμάμι. Ωστόσο, μια νέα γεύση έρχεται να προστεθεί στην παλέτα των γεύσεων μας, σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν το χλωριούχο αμμώνιο στο φαγητό τους, το οποίο προκαλεί μια έντονη γεύση που περιγράφεται ως “πικρή, αλμυρή και λίγο ξινή”. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον τρόπο αντίδρασης των γευστικών αισθητήρων μας σε αυτήν τη νέα γεύση.

Για να εξετάσουν πώς το αμμώνιο ενεργοποιεί τα γευστικά κύτταρα μας, οι ερευνητές εκτέθηκαν ανθρώπινα κύτταρα σε χλωριούχο αμμώνιο. Ανακάλυψαν ότι αυτή η ένωση ενεργοποιεί ένα ειδικό κανάλι πρωτονίων, γνωστό ως πρωτεΐνη otopetrin 1 (OTOP1). Οι υποδοχείς που σχετίζονται με την ξινή γεύση ενεργοποιούνται ως απόκριση στο χλωριούχο αμμώνιο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, μελετήθηκε ο τρόπος αντίδρασης των πειραματόζωων σε νερό με και χωρίς χλωριούχο αμμώνιο. Ανακαλύφθηκε ότι τα ζώα χωρίς υποδοχείς OTOP1 δεν αντιδρούσαν στο χλωριούχο αμμώνιο, ενώ αυτά που είχαν υποδοχείς OTOP1 απέφευγαν την ένωση.

Η γεύση διαδραματίζει ένα διπλό ρόλο στις ζωές μας. Βοηθά να αποφασίσουμε τι θα φάμε, αναμφισβήτητα, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει την ασφάλειά μας, επιτρέποντάς μας να ανιχνεύουμε τρόφιμα που είναι επικίνδυνα και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε. Όταν οι γευστικοί αισθητήρες μας ενεργοποιούνται, στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να ανταποκριθούμε στη γεύση, εξηγούν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούμε να αποφασίσουμε αν ένα φαγητό είναι καλό, αν έχει χαλάσει, αν θέλουμε περισσότερο, ή αν θα το θυμόμαστε για πόσο καιρό.

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές άγνωστες γεύσεις που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα. Μελλοντικές έρευνες θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε πώς αντιδρούν τα γευστικά κύτταρα και οι υποδοχείς μας σε διάφορες ουσίες.