4 Δεκεμβρίου 2025

Καούρα: Ποια τρόφιμα προκαλούν το αίσθημα καύσου;

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η καούρα είναι ένα αίσθημα καύσου που αισθάνεται στην περιοχή του στήθους και οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καούρα, αλλά τα ερεθίσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στη διατροφή μας για να εντοπίσουμε τα πιθανά αίτια των συμπτωμάτων μας.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που προκαλούν καούρα:

1. Λιπαρά τρόφιμα: Οι λιπαρές τροφές είναι πιο δύσκολες στην πέψη και μπορούν να επιδεινώσουν την καούρα. Αποφεύγετε τα τηγανητά, τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα πατατάκια και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα.

2. Ανθρακούχα ροφήματα: Η σοκολάτα και ο καφές περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και να πυροδοτήσει τα συμπτώματα καούρας. Αποφεύγετε λοιπόν τη σοκολάτα και δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με τσάι, αν προκαλεί ενοχλήσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας. Αν και αυτά τα τρόφιμα δεν προκαλούν από μόνα τους καούρα, η κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Κάποια από αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

– Ντομάτες και προϊόντα με βάση τη ντομάτα
– Εσπεριδοειδή
– Πικάντικα φαγητά
– Αλκοόλ

Αν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε τα ερεθίσματα που προκαλούν καούρα, μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής για μια εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια προσωπική λίστα με τα τρόφιμα και τα ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε.

Εάν ακολουθήσετε αυτήν την διατροφική τακτική και έχετε καούρα για περισσότερο από 2 εβδομάδες, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η επαναλαμβανόμενη και η χρόνια καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ) και θα χρειαστείτε την κατάλληλη θεραπεία και καθοδήγηση.

Επίσης, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν το φαγητό σας κολλάει στο λαιμό, αν κάνετε εμετό ή νιώθετε άρρωστοι τακτικά, ή αν έχετε χάσει βάρος ξαφνικά.

Για να αποφύγετε την καούρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

– Μην τρώτε υπερβολικά και μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη το φαγητό σας.
– Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά περπατήστε για να διευκολυνθεί η πέψη.