15 Μαρτίου 2025

Καούρα: Ποια τρόφιμα προκαλούν το αίσθημα καύσου;

Τελευταία Άρθρα

Πώς στήθηκε η απάτη-«μαμούθ» σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με ζημιά 8 εκατ. ευρώ

Ποιο είναι το άμεσο κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους όταν υπάρχουν παράνομες εκτελέσεις συνταγών και απάτες; Η διοίκητρια του οργανισμού, Θεανώ Καρ

Οι κίνδυνοι του περπατήματος ξυπόλητοι και οι σωστές προφυλάξεις

Από μικρή ηλικία, μας μαθαίνουν να φοράμε παπούτσια πριν βγούμε έξω. Τα παπούτσια έχουν γίνει απαραίτητο μέρος του καθημερινού μας ντυσίματος και η σκέψη να

Το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα: Κέντρα Αναφοράς και Φάκελος Ασθενούς Θα Βελτιώσουν τις Υπηρεσίες Υγείας

Ο ρόλος των μεταρρυθμίσεων στη μεταμόρφωση της ελληνικής υγείας Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας είναι απαραίτητες για να επιτύχουμε την αναμόρφωση τ

Η Rosie Huntington-Whiteley επιστρέφει το frosty μακιγιάζ ματιών με νέο twist

Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός που οι τάσεις της δεκαετίας του 2000 επιστρέφουν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Η γενιά των GenZ έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα

Νέα τρόφιμα με χαμηλά υδατάνθρακες και λιπαρά για μια υγιεινή δίαιτα

Σε αυτόθα σας παρουσιάσουμε μία λίστα με τα δέκα καλύτερα τρόφιμα που περιέχουν χαμηλό ποσοστό υδατανθράκων και λιπαρών. Παρότι μπορεί να σας φανεί περίεργο,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η καούρα είναι ένα αίσθημα καύσου που αισθάνεται στην περιοχή του στήθους και οφείλεται στην παλινδρόμηση του οξέος περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα που είναι γνωστό ότι προκαλούν καούρα, αλλά τα ερεθίσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στη διατροφή μας για να εντοπίσουμε τα πιθανά αίτια των συμπτωμάτων μας.

Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που προκαλούν καούρα:

1. Λιπαρά τρόφιμα: Οι λιπαρές τροφές είναι πιο δύσκολες στην πέψη και μπορούν να επιδεινώσουν την καούρα. Αποφεύγετε τα τηγανητά, τα τυριά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα λουκάνικα, το μπέικον, τα πατατάκια και τα έτοιμα αρτοσκευάσματα.

2. Ανθρακούχα ροφήματα: Η σοκολάτα και ο καφές περιέχουν χημικές ουσίες που μπορούν να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο και να πυροδοτήσει τα συμπτώματα καούρας. Αποφεύγετε λοιπόν τη σοκολάτα και δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με τσάι, αν προκαλεί ενοχλήσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένα τρόφιμα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της καούρας. Αν και αυτά τα τρόφιμα δεν προκαλούν από μόνα τους καούρα, η κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Κάποια από αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

– Ντομάτες και προϊόντα με βάση τη ντομάτα
– Εσπεριδοειδή
– Πικάντικα φαγητά
– Αλκοόλ

Αν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε τα ερεθίσματα που προκαλούν καούρα, μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο διατροφής για μια εβδομάδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια προσωπική λίστα με τα τρόφιμα και τα ροφήματα που πρέπει να αποφεύγετε.

Εάν ακολουθήσετε αυτήν την διατροφική τακτική και έχετε καούρα για περισσότερο από 2 εβδομάδες, πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Η επαναλαμβανόμενη και η χρόνια καούρα μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ) και θα χρειαστείτε την κατάλληλη θεραπεία και καθοδήγηση.

Επίσης, πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν το φαγητό σας κολλάει στο λαιμό, αν κάνετε εμετό ή νιώθετε άρρωστοι τακτικά, ή αν έχετε χάσει βάρος ξαφνικά.

Για να αποφύγετε την καούρα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις ακόλουθες συμβουλές:

– Μην τρώτε υπερβολικά και μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη το φαγητό σας.
– Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά περπατήστε για να διευκολυνθεί η πέψη.