3 Οκτωβρίου 2025

Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της γεύσης στη μπύρα

Τελευταία Άρθρα

Κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες του καλοκαιριού

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, συχνά αντιμετωπίζουμε την ενόχληση από κουνούπια, φίδια, μέδουσες και άλλα απρόσκλητα επισκέπτες. Οι κ

“Electabaz: «Όσα δεν μπορώ να πω, τα λέω με τη μουσική μου»”

Ο Electabaz, γνωστός και ως Παναγιώτης Μπαζάνης, είναι ένα από τα ανερχόμενα ονόματα στο ελληνικό beatmaking community. Γεννημένος το 1996 στην Καρδίτσα κα

Το νέο venue EON στη βιομηχανική ζώνη του Ελαιώνα

Το επικείμενο event "The Wall of Sound" αναμένεται να φέρει νέες εμπειρίες στην Αθηναϊκή νυχτερινή ζωή. Αυτό το μοναδικό οπτικοακουστικό πρότζεκτ του DVS1,

Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γε

Απεργία: Ακινητοποιημένα τρένα, προαστιακός και πλοία την Τετάρτη

Σήμερα, συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις από φορείς και οργανισμούς της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για το δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη. Τα τρένα και

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της ζυθοποιίας. Ερευνητές στο Βέλγιο αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν τη γεύση των μπύρων, γνωστών για την αξεπέραστη ποιότητα τους. Ο καθηγητής Κέβιν Βέρστρεπεν του πανεπιστημίου KU Leuven ηγήθηκε της έρευνας και ανέφερε πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των πολύπλοκων σχέσεων που επηρεάζουν την αντίληψη των αρωμάτων.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature Communications”, οι ερευνητές ανέλυσαν τη χημική σύσταση 250 εμπορικών βελγικών μπύρων, συμπεριλαμβανομένων 22 διαφορετικών στυλ. Παρατηρήθηκε ότι η μπύρα περιέχει εκατοντάδες διαφορετικά μόρια αρώματος, τα οποία αναγνωρίζονται από τη γλώσσα και τη μύτη μας, ενώ ο εγκέφαλός μας τα ενσωματώνει σε μια εικόνα. Ωστόσο, οι ενώσεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και η αντίληψη του αρώματος εξαρτάται από τις συγκεντρώσεις των διαφόρων συστατικών.

Για να προχωρήσουν στην έρευνά τους, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από δοκιμές προσωπικού γευσιγνωσίας και κριτικές καταναλωτών για 180.000 μπύρες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα RateBeer. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα δεδομένα για να κατασκευαστούν μοντέλα μηχανικής μάθησης, τα οποία ήταν σε θέση να προβλέψουν τη γεύση μιας μπύρας με βάση τη σύνθεσή της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι προσθήκες ουσιών που προέκυψαν από τα μοντέλα είχαν θετική επίδραση στην βαθμολογία των μπύρων, βελτιώνοντας τη γλυκύτητα, το σώμα και το συνολικό γευστικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρέμβαση των ζυθοποιών παραμένει απαραίτητη. Οι μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης προτείνουν χημικές αλλαγές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη μπύρα, αλλά η ευθύνη της δημιουργίας εναπόκειται στους ζυθοποιούς, οι οποίοι ξεκινούν από τη συνταγή και τις μεθόδους ζυθοποίησης.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η βελτίωση της γεύσης των μη αλκοολούχων μπυρών. Η τεχνική αυτή αποτελεί μία ελπίδα για την μελλοντική ανάπτυξη και καινοτομία στον χώρο της ζυθοποιίας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να απολαμβάνουν ακόμα καλύτερες γεύσεις στη μπύρα τους. Παρόλα αυτά, οι λάτρεις της μπύρας μπορούν να αισθάνονται ανεπίσημοι, καθώς η πλούσια κληρονομιά και τα παραδοσιακά προϊόντα θα παραμείνουν αναλλοίωτα, και η ικανότητα και η εμπειρία των ζυθοποιών θα παραμείνει κρίσιμη για τη δημιουργία εξαιρετικής ποιότητας μπύρας.