28 Απριλίου 2025

Οι επικίνδυνοι συνδυασμοί του καφέ με ορισμένα φάρμακα

Τελευταία Άρθρα

Tips για να μην πάρετε πολλά κιλά αυτές τις γιορτές!

Η περίοδος των γιορτών είναι γεμάτη από εκλεπτυσμένη γεύση και απολαύσεις, αλλά πολλές φορές βρισκόμαστε να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε την σωστή ισορροπία

Πώς να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας: Συμβουλές για την υγεία τους

Τα παιδιά μας είναι πολύ ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιογενείς νόσους, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμη σε ανάπτυξη. Ως γονείς, μπορούμε να βοηθήσ

Ο πραγματικός εχθρός της υψηλής χοληστερόλης: Σάκχαρα και όχι λιπαρά

Μια νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine και φέρνει μια ανατροπή στην υπάρχουσα κατανόησή μας για την υψηλή χοληστερόλη. Μέχρι σήμερα, ασθ

Επηρεάζουν οι γιορτές την καρδιακή υγεία; Η αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών κατά τη διάρκεια των εορτών”

ΝέοΤα καρδιαγγειακά νοσήματα συνεχίζουν να αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως, με τα ποσοστά θανάτου να αυξάνονται τα τελευταία 30 χρόνια. Ειδικότερα,

Στο «κόκκινο» κορωνοϊός και γρίπη στη Θεσσαλονίκη – Δείτε τα σχεδιαγράμματα

Νέα εύρηματα αναφέρουν υψηλή διασπορά του κορωνοϊού και αύξηση του ιικού φορτίου της γρίπης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ομάδα Επιδ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Το ποτήρι καφέ το πρωί είναι ευεργετικό για την ενεργοποίηση και την αύξηση της ευλυγισίας του μυαλού μας. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα. Σύμφωνα με την οικογενειακή γιατρό δρ. Faith Coleman, υπάρχουν ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που δεν πρέπει να λαμβάνουμε ταυτόχρονα με τον καφέ μας.

Παρακάτω θα δούμε τα εννέα φάρμακα που πρέπει να αποφεύγουμε να λαμβάνουμε μετά την κατανάλωση καφέ:

1. Αντικαταθλιπτικά: Η καφεΐνη μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως τη φενελζίνη και την εσκεταπραζίνη, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά τους.

2. Αντιϊσταμινικά: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τους παραδείσους παρενεργειών των αντιϊσταμινικών φαρμάκων, όπως της διφενυδραμίνης και της κλοροφενιραμίνης, προκαλώντας υπέρβαση της δόσης και σοβαρές επιπλοκές.

3. Αντιαιμοπεταλιακά: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγιών όταν χρησιμοποιείται μαζί με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως την ασπιρίνη και την κλοπιδογρέλη.

4. Θεραπεία διαβήτη: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, επιδεινώνοντας τη σταθερότητα της γλυκόζης. Άρα, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφέ μετά από λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη.

5. Φάρμακα για την άπνοια του ύπνου: Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων για τη θεραπεία της άπνοιας ύπνου, όπως η κλονιδίνη και η κλοξαζολάμη.

6. Φάρμακα καρδιακής υγείας: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων φαρμάκων για την καρδιακή υγεία, όπως η διγκοξίνη και η φενοκυβηταζίνη.

7. Αντιεπιληπτικά: Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων, όπως η καρβαμαζεπίνη και η φενιτοΐνη.

8. Αντισυλληπτικές ορμόνες: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών ορμονών και να αυξήσει τον κίνδυνο ακυρωμένης προστασίας.

9. Αντιαιμορροϊδικά: Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την κίνηση των εντεροκινάσων και να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιαιμορροϊδικών φαρμάκων.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να ενημερωθούμε για τις αλληλεπιδράσεις της καφεΐνης με τις φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνουμε και να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας πριν αλλάξουμε τις συνήθειες μας στην κατανάλωση καφέ. Να θυμόμαστε πάντα ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων είναι η προτεραιότητα μας.