4 Δεκεμβρίου 2025

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της άσχημης γεύσης στο στόμα

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όλοι γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι να αντιμετωπίζουμε άσχημη ή μεταλλική γεύση στο στόμα μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους και μπορεί να μας ανησυχεί. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι και τι μπορούμε να κάνουμε;

Καταρχάς, ας δούμε πώς λειτουργούν οι γευστικοί κάλυκες που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ανιχνεύει τις γεύσεις. Οι γευστικοί κάλυκες είναι νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν πληροφορίες από τη γλώσσα μας στον εγκέφαλο. Όταν δαγκώνουμε ένα φαγητό, οι γευστικοί κάλυκες αποστέλλουν πληροφορίες στον εγκέφαλο, λέγοντάς του ποια γεύση ανιχνεύουν, όπως γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικάντικο ή μπιτερ. Τα οσφρητικά μόρια, που συνδέονται με τη γεύση, ακολούθως διεγείρουν το οσφρητικό νεύρο που επιτρέπει την αίσθηση της όσφρησης μας.

Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, η αναγέννηση των γευστικών καλυκέων επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι γεύσεις που αντιλαμβανόμαστε και να αμβλύνεται η αίσθηση της γεύσης μας. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση μας είναι οι νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια. Επίσης, η χημειοθεραπεία, προβλήματα διατροφής, το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν άσχημη γεύση στο στόμα μας.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άσχημη γεύση, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τη συσκευασία των φαρμάκων που παίρνουμε για πιθανές παρενέργειες στη γεύση. Αναφέρεται ένας πίνακας παρενεργειών που πρέπει να διαβάζουμε και να το συζητούμε με τον γιατρό μας. Επίσης, η εκπαίδευση στην όσφρηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακτηση της γεύσης. Μπορούμε να μυρίσουμε αιθέρια έλαια, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μέντα και ευκάλυπτο, αρκετές φορές την ημέρα για να ενισχύσουμε την όσφρηση μας.

Επίσης, το νερό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και να είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Είναι καλό να πίνουμε νερό καθώς τρώμε και να έχουμε καλή στοματική υγιεινή. Καθαρίζοντας τη γλώσσα μας κατά το βούρτσισμα των δοντιών μας βοηθάμε να επανέλθει η φυσιολογική γεύση μας.

Επομένως, αν αντιμετωπίζετε άσχημη ή μεταλλική γεύση στο στόμα σας, μην ανησυχείτε! Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την αίσθηση της γεύσης σας και να ανακτήσετε την κανονική γευστική απόλαυση!