3 Οκτωβρίου 2025

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της άσχημης γεύσης στο στόμα

Τελευταία Άρθρα

Γεννήθηκε σπάνιος θηλυκός ρινόκερος της Σουμάτρας

Σε εθνικό πάρκο στην Ινδονησία γεννήθηκε ένας σπάνιος ρινόκερος Σουμάτρας. Πρόκειται για ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με μια ανακοίνωση π

Επτά γύπες από την Ισπανία αφέθηκαν ελεύθεροι στην Κύπρο

Σήμερα, επτά γύπες από την Ισπανία απελευθερώθηκαν στη φύση της Κύπρου. Τα πουλιά τοποθετήθηκαν με συσκευές παρακολούθησης, με στόχο να επιβιώσουν τα απει

Τα highlights του Plissken Festival 2023

Το Plissken Festival επιστρέφει για δύο ημέρες γεμάτες μουσική! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου και έχει πολλές αλλαγές φέτος, σ

Πάνω από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο

Περισσότερα από 100 δελφίνια βρέθηκαν νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, καθώς οι θερμοκρασίες των υδάτων αυξάνονται κατακόρυφα. Σύμφωνα με αναφορές από τη

Το διαρκές αίνιγμα της Kylie Minogue

Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά, η Kylie Minogue έχει γίνει ένα μυστήριο που μας απασχολεί συνεχώς. Αρχικά, κατά την διάρκεια της παρουσίας τη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Όλοι γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι να αντιμετωπίζουμε άσχημη ή μεταλλική γεύση στο στόμα μας. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους και μπορεί να μας ανησυχεί. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι και τι μπορούμε να κάνουμε;

Καταρχάς, ας δούμε πώς λειτουργούν οι γευστικοί κάλυκες που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ανιχνεύει τις γεύσεις. Οι γευστικοί κάλυκες είναι νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν πληροφορίες από τη γλώσσα μας στον εγκέφαλο. Όταν δαγκώνουμε ένα φαγητό, οι γευστικοί κάλυκες αποστέλλουν πληροφορίες στον εγκέφαλο, λέγοντάς του ποια γεύση ανιχνεύουν, όπως γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικάντικο ή μπιτερ. Τα οσφρητικά μόρια, που συνδέονται με τη γεύση, ακολούθως διεγείρουν το οσφρητικό νεύρο που επιτρέπει την αίσθηση της όσφρησης μας.

Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, η αναγέννηση των γευστικών καλυκέων επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να αλλάζουν οι γεύσεις που αντιλαμβανόμαστε και να αμβλύνεται η αίσθηση της γεύσης μας. Μερικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση μας είναι οι νευρολογικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια. Επίσης, η χημειοθεραπεία, προβλήματα διατροφής, το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν άσχημη γεύση στο στόμα μας.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την άσχημη γεύση, υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τη συσκευασία των φαρμάκων που παίρνουμε για πιθανές παρενέργειες στη γεύση. Αναφέρεται ένας πίνακας παρενεργειών που πρέπει να διαβάζουμε και να το συζητούμε με τον γιατρό μας. Επίσης, η εκπαίδευση στην όσφρηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακτηση της γεύσης. Μπορούμε να μυρίσουμε αιθέρια έλαια, όπως πορτοκάλι, λεμόνι, μέντα και ευκάλυπτο, αρκετές φορές την ημέρα για να ενισχύσουμε την όσφρηση μας.

Επίσης, το νερό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό και να είμαστε καλά ενυδατωμένοι. Είναι καλό να πίνουμε νερό καθώς τρώμε και να έχουμε καλή στοματική υγιεινή. Καθαρίζοντας τη γλώσσα μας κατά το βούρτσισμα των δοντιών μας βοηθάμε να επανέλθει η φυσιολογική γεύση μας.

Επομένως, αν αντιμετωπίζετε άσχημη ή μεταλλική γεύση στο στόμα σας, μην ανησυχείτε! Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να βελτιώσετε την αίσθηση της γεύσης σας και να ανακτήσετε την κανονική γευστική απόλαυση!