5 Δεκεμβρίου 2025

Νέα τροφή για την παράταση της ζωής μας και του πλανήτη

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Για να διατηρήσουμε τη ζωή μας και να προστατεύσουμε τον πλανήτη, μια νέα μελέτη από ερευνητές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας προτείνει να αντικαταστήσουμε το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας με μικρά ψάρια, που είναι υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Global Health, αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να αποφύγει περίπου 750.000 θανάτους που σχετίζονται με ασθένειες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Μειώνοντας το κόκκινο κρέας και επιλέγοντας μικρά ψάρια, μπορούμε να διαφοροποιήσουμε τη διατροφή μας και να έχουμε οφέλη τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον. Μια προηγούμενη μελέτη από το περιοδικό “Journal of General Internal Medicine” έδειξε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες φιλικές προς το περιβάλλον τροφές χάνουν περισσότερο βάρος από όσους βασίζονται σε μια διατροφή βασισμένη στο κρέας.

Πολλές μελέτες έχουν ήδη συνδέσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών. Για παράδειγμα, μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες από μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα έχουν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, συνδέεται με υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερόλης και καρδιαγγειακές νόσους.

Αντίθετα, τα μικρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που προλαμβάνουν τη στεφανιαία νόσο και περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη Β12. Επιπλέον, η κατανάλωση μικρών ψαριών έχει το χαμηλότερο άνθρακα από κάθε άλλη πηγή ζωικής τροφής, καθιστώντας την μια φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Η μελέτη έδειξε ότι η υιοθέτηση των μικρών ψαριών ως εναλλακτική στο κόκκινο κρέας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, αποτρέποντας 0,5-0,75 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή και μειώνοντας τον κίνδυνο ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες συνιστούν να επιλέγουμε τα μικρά ψάρια ως μια θρεπτική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή, που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε υγιή το σώμα μας και να προστατέψουμε τον πλανήτη. Αυτή η αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία μας και στο περιβάλλον, και είναι ένα βήμα προς την παράταση της ζωής μας και της ζωής του πλανήτη.