5 Δεκεμβρίου 2025

Οικογενειακές συνταγές: Νέα πρόταση για αγκινάρες με κουκιά

Τελευταία Άρθρα

Μια νέα προσέγγιση για το πρόβλημα της ρύπανσης από σκουπίδια έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον στην Ιταλία. Το πρωτάθλημα Plogging, ένας συνδυασμός του...

Μια πρόσφατη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Plogging έλαβε χώρα στην Ιταλία, με περισσότερους από 70 αθλητές από 16 χώρες να συμμετέχουν. Οι αθλητές

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή των παιδιών τους

Ο ρόλος των γονιών στην ανατροφή των παιδιών τους είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή τους. Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω έλλειψης

Εκπληκτικό: Δείτε ποσους πόρους χρειάστηκε να επενδύσει ο ιδιοκτήτης για τη συντήρηση του Tesla του

Παρότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, υπάρχουν ανθρωποι που τα έχουν στην κατοχή τους εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας από αυτούς είναι

Αυξάνονται οι ψυχικές διαταραχές: Ευάλωτος 1 στους 6 Ευρωπαίους – Η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής

Το 2019, πριν από την πανδημία, περίπου 84 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίαζαν ψυχικά προβλήματα, δηλαδή ένας στους έξι κατοίκους της ΕΕ.

Κλιματική κρίση, ατμοσφαιρική ρύπανση και βιώσιμη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με εκατομμύρια πρώιμους θανάτους κάθε χρόνο. Ο αέρας που αναπνέουμε επηρ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Η αγκινάρα και τα κουκιά είναι δύο αγαπημένα φαγητά του ελληνικού τραπεζιού. Και αν ίσως σας φαίνεται παράξενο να συνδυαστούν, εμείς σας προτείνουμε μια νέα συνταγή που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Αντί για το κλασικό παραδοσιακό πιάτο με αγκινάρες και κουκιά σε κόκκινη σάλτσα, δοκιμάστε αυτή την εκδοχή που ανανεώνει τη γεύση και προσθέτει κάτι διαφορετικό στο τραπέζι σας.

Για τη συνταγή χρειάζεστε:
– 4 φρέσκες αγκινάρες
– 400γρ. κουκιά, χωρίς την εξωτερική τους τρίχα
– 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
– 1 κουτ. σούπας ξύδι
– Λάδι για το σοτάρισμα
– Αλάτι και πιπέρι

Για την πανάκριβη που καλύπτει τα κουκιά χρειάζεστε:
– 2 κούπες κρέμα γάλακτος
– 3 κ.σ. βούτυρο
– 2 κ.σ. αλεύρι
– Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμάστε τις αγκινάρες: Ξεφλουδίστε τις φέτες και αφαιρέστε τις εξωτερικές φύλλες μέχρι να φτάσετε στο ανοιχτόχρωμο μέρος. Βγάλτε τα κεντρικά μικρά φύλλα και το κέντρο με τον αφρόντου τρόπο, ώστε να σχηματιστεί ένα κούπα. Προλάβετε να τις βάλετε σε ένα μπολ με κρύο νερό και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι.

Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε τα κουκιά σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά. Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο λάδι, μέχρι να γίνουν αρωματικά και να γίνουν γυαλιστερά. Προσθέστε τις αγκινάρες και ανακατέψτε καλά.

Προετοιμάστε την πανάκριβη: Σε ένα κατσαρολάκι, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι υπό ανακατέματα. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε συνέχεια μέχρι να πήξει. Αλατοπιπερώστε κατά τη γεύση.

Ενσωματώστε τα κουκιά στο μείγμα με την άγκινάρα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα ταψί, τοποθετήστε το μείγμα από αγκινάρες και κουκιά σε ένα ομοιόμορφο στρώμα και προσθέστε την πανάκριβη πάνω. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αυτή η παραλλαγή των αγκινάρων με κουκιά είναι μια φρέσκια και νόστιμη ιδέα για μια οικογενειακή συνταγή. Η πανάκριβη την καλύπτει με μια πλούσια και κρεμώδη υφή, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στη γεύση του πιάτου.

Ανακαλύψτε την και εκπληρώστε το γευστικό πείνασμα σας με αυτή τη νέα πρόταση για αγκινάρες με κουκιά. Σίγουρα θα σας αφήσει ικανοποιημένους!