Η σειρά με την οποία καταναλώνουμε τα τρόφιμα μας κατά το γεύμα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο βάρος μας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αν θέλουμε να είμαστε χορτάτοι για περισσότερο χρονικό διάστημα και να διατηρήσουμε το βάρος μας σε υγιείς επίπεδα, πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες στο τραπέζι μας.
Η σειρά στην οποία κόβουμε την πείνα μας παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες. Για παράδειγμα, σε μια έρευνα του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, συμμετείχαν άτομα με προδιαβήτη και διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση λαχανικών πριν από τους υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα κατά 46%.
Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια έδειξε ότι η κατανάλωση λαχανικών, ακολουθούμενα από πρωτεΐνες και τέλος υδατάνθρακες με δεκάλεπτη παύση ανάμεσα, μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με τα φάρμακα για τον διαβήτη, αυξάνοντας την ορμόνη GLP-1 που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση επιστημονικών μελετών δείχνει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων στο τέλος του γεύματος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι, εκτός από τη σειρά των φαγητών, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους, όπως η άσκηση, ο ύπνος και η καθημερινή ένταση. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι μια απόλαυση και δεν πρέπει να το μετατρέπουμε σε ένα εργαστήριο.
Η ουσία είναι να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικά, χωρίς υπερβολές και περιορισμούς, και να μην σπαταλάμε περιττή ενέργεια προσπαθώντας να διαχειριστούμε ποιος τρώει πότε.